Κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου και ανησυχίες για τη ζήτηση

Κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου και ανησυχίες για τη ζήτηση

ΑΓΟΡΕΣ UPD 22:55 Δημιουργία 26/04/23, 22:51
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου και την Τετάρτη, με αποτέλεσμα να διευρυνθούν οι απώλειες των προηγούμενων ημερών και μηνών.

Αν και τα στοιχεία για τα αμερικανικά στρατηγικά αποθέματα έδειξαν νέα πτώση τους την τελευταία εβδομάδα κατά περίπου 6,1 εκατ. βαρέλια, η αγορά εξακολουθεί να ανησυχεί για τις συνέπειες στα επίπεδα ζήτησης λόγω της επιβράδυνσης των οικονομιών.

Η τιμή του Brent υποχωρούσε κατά 3,92%, στα 77,60 δολάρια το βαρέλι, πέφτοντας έτσι πολύ κάτω από το ψυχολογικό όριο των 80 δολαρίων για πρώτη φορά από τις 31 Μαρτίου. Αντιστοίχως πτωτικά κινείται το αμερικανικό WTI που κινείται στα 74,18 δολάρια, με επίσης μεγάλη πτώση 3,72%.

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι η συνεχιζόμενη περιοριστική νομισματική πολιτική από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα πιέσει περαιτέρω τους ρυθμούς ανάπτυξης σε ένα διάστημα που η παγκόσμια οικονομία ήδη επιβραδύνεται. Τόσο η Federal Reserve όσο η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να αυξήσουν τα επιτόκια τους, στις συνεδριάσεις τους, την επόμενη εβδομάδα.

Οι τιμές του μαύρου χρυσού έχουν χάσει ουσιαστικά όλα τα κέρδη που είχαν αποκομίσει μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ+, στις αρχές Απριλίου, να προχωρήσει σε νέα περικοπή των επιπέδων παραγωγής προκειμένου ακριβώς να ανακόψει την πτωτική τάση στις τιμές.

Σε δηλώσεις του την Τετάρτη ο Ρώσος αντιπρόεδρος και υπεύθυνος για ενεργειακά θέματα, Αλεξάντερ Νόβακ, επανέλαβε ότι το καρτέλ παραμένει το πιο αποτελεσματικό εργαλείο για τον συντονισμό των διεθνών πετρελαϊκών αγορών.

Αν σου άρεσε κάνε