Βαθύ σκοτάδι στο NYSE για τις κινεζικές μετοχές

Βαθύ σκοτάδι στο NYSE για τις κινεζικές μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ UPD 23:08 Δημιουργία 25/04/23, 23:04
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σημαντικές απώλειες μετρούν οι μετοχές των κινεζικών επιχειρήσεων στο αμερικανικό χρηματιστήριο τον Απρίλιο, καθώς ο προβληματισμός για την επιδείνωση των σινοαμερικανικών σχέσεων και τις γεωπολιτικές εντάσεις έχει επισκιάσει τα θετικότερα μηνύματα για την πορεία της οικονομίας της ασιατικής υπερδύναμης.

Συγκεκριμένα υπολογίζεται ότι η αξία των κινεζικών μετοχών που είναι εισηγμένες στο NYSE υποχώρησε κατά πάνω από 100 δισ. δολάρια μόνο μέσα στον Απρίλιο.

Ο δείκτης Nasdaq Golden Dragon China Index κινείται και την Τρίτη καθοδικά και συμπληρώνει το μεγαλύτερο καθοδικό σερί του εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Μάλιστα, μετά τη «βουτιά» του δείκτη κατά πάνω από 10% το Μάρτιο, ο απολογισμός του μήνα θα είναι επίσης αρνητικός με το μεγαλύτερο ποσοστό συρρίκνωσης από τον περασμένο Οκτώβριο.

Καθώς η αρχική ευφορία για την κατάργηση των σκληρών περιορισμών κατά του κορωνοϊού και τις θετικές επιπτώσεις για την κινεζική οικονομία έχει ξεθωριάσει, φούντωσε η ανησυχία των επενδυτών για τις αυξανόμενες σινοαμερικανικές διαφωνίες σε σειρά ζητημάτων από την Ταϊβάν και τον κλάδο των ημιαγωγών έως τη χρήση του TikTok.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρόκειται τις επόμενες εβδομάδες να υπογράψει προεδρικό διάταγμα με το οποίο θα περιορίζει τις αμερικανικές επενδύσεις προς συγκεκριμένους κλάδους της κινεζικής οικονομίας, κάτι που θα συμβάλει στις «παγωμένες» διμερείς σχέσεις.

Πάντως, πίεση προς τις μετοχές των κινεζικών επιχειρήσεων δεν περιορίζεται μόνο στις εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Ο δείκτης Hang Seng China Enterprises Index, που περιλαμβάνει κινεζικές μετοχές που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, βρίσκεται ανάμεσα στους τρεις δείκτες με τις χειρότερες επιδόσεις μέσα στο τελευταίο τρίμηνο, μεταξύ συνολικά 92 παγκόσμιων δεικτών αντανακλώντας τις επιφυλάξεις των θεσμικών παικτών έναντι των κινεζικών μετοχών.

Αν σου άρεσε κάνε