Οι αγορές ομολόγων σώζουν προσωρινά την Ανατολική Ευρώπη

Οι αγορές ομολόγων σώζουν προσωρινά την Ανατολική Ευρώπη

ΑΓΟΡΕΣ UPD 21:06 Δημιουργία 25/04/23, 21:02
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στις αγορές ομολόγων έχουν πιάσει... στασίδι οι περισσότερες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τα υψηλά ελλείμματα των προϋπολογισμών τους.

Από τις αρχές του 2023, οι γειτονικές χώρες της εμπόλεμης Ουκρανίας έχουν δανειστεί σχεδόν 32 δισ. δολάρια από ξένους επενδυτές, ένα ποσό τριπλάσιο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, προκειμένου να αντιμετωπίσουν έκτακτες περιστάσεις όπως οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, η αύξηση των αμυντικών δαπανών και το κόστος φιλοξενίας των προσφύγων, όλες προερχόμενες από τον πολύμηνο πόλεμο στην Ουκρανία.

Για πρώτη φορά έπειτα από 12 χρόνια, τρεις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης -η Πολωνία (9 δισ.), η Ρουμανία (6 δισ.) και η Ουγγαρία (5 δισ.)- συγκαταλέγονται στο top-5 των μεγαλύτερων δανειζόμενων χωρών στις αναδυόμενες αγορές.

Φυσικά, η συγκυρία δεν είναι η καλύτερη δυνατή, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός έχει αναγκάσει τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια, με αποτέλεσμα το κόστος δανεισμού να είναι αρκετά υψηλό. Σήμερα, ενδεικτικά, η Πολωνία καταβάλλει ετήσιο επιτόκιο 5,5% για ένα 30ετές ομόλογο. Το 2021, το αντίστοιχο κόστος δεν ξεπερνούσε το 4%.

Την ίδια στιγμή, ενόσω ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται και η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως ολοένα και πιο απρόβλεπτη, αρκετοί επενδυτές γίνονται πιο φειδωλοί, δηλώνοντας απροθυμία να τοποθετήσουν τα χρήματά τους στην Ανατολική Ευρώπη.

Ως απόρροια, οι αποδόσεις των ομολόγων της Πολωνίας διαπραγματεύονται σε επίπεδα αντίστοιχα των Φιλιππίνων, της Ινδονησίας και της Ουρουγουάης.

Τα υψηλά ελλείμματα

Το έλλειμμα των χωρών στην περιοχή της Αν. Ευρώπης εκτιμάται ότι θα εκτοξευθεί στο 4,3% του ΑΕΠ το 2023 έναντι μόλις 1,3% το 2021, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

«Ο πόλεμος έχει πλήξει τα δημοσιονομικά ελλείμματα από δύο πλευρές. Αφενός επιβραδύνει την ανάπτυξη και μειώνει τα έσοδα, αφετέρου αυξάνει τις δαπάνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για να αντιμετωπιστεί το υψηλό κόστος ζωής» εξηγεί μεταξύ άλλων ο Ντάνιελ Γουντ, αναλυτής της William Blair International.

Μην ξεχνάμε ότι ο πληθωρισμός σε ορισμένες χώρες εκτοξεύθηκε στα επίπεδα του 20%, ενώ ακόμη και σήμερα παραμένει άνω του 10%.

«Οι δημοσιονομικοί λογαριασμοί θα παραμείνουν μεγάλοι και φέτος» παραδέχεται ο Νάφεζ Ζουκ, αναλυτής της Aviva Investors. Οι χώρες της περιοχής συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις του πολέμου. Κι αυτό έχει μεγάλο κόστος, σχολιάζει μιλώντας στο Bloomberg.

Αν σου άρεσε κάνε