Μεικτά πρόσημα στη Wall Street και πιέσεις στις τεχνολογικές

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street και πιέσεις στις τεχνολογικές

ΑΓΟΡΕΣ UPD 23:27 Δημιουργία 24/04/23, 23:23
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Διστακτικοί ήταν οι επενδυτές στη σημερινή συνεδρίαση της Wall Street, εν αναμονή των εταιρικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου που αναμένονται τις επόμενες ημέρες, αλλά και των νεότερων μακροοικονομικών στοιχείων.

Έπειτα από συνεχείς διακυμάνσεις ο βιομηχανικός Dow Jones έκλεισε τελικά με μικρή άνοδο 0,20% στις 33.875,92 μονάδες, ενώ και ο S&P 500 ξεπέρασε τις προηγούμενες απώλειες για να κλείσει στις 4.137,12 μονάδες με οριακή αύξηση 0,09%. Σταθερά στο «κόκκινο» κινήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης ο τεχνολογικός Nasdaq με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 12.037,20 μονάδες μειωμένος κατά 0,29%.

Η πορεία του Nasdaq αντανακλά την ανησυχία των επενδυτών για την πορεία των Big Tech που ήδη βρίσκονται στους μεγάλους χαμένους χρονιάς. Τα δε, εταιρικά αποτελέσματα των μεγάλων ονομάτων του κλάδου που βρίσκονται στην ατζέντα της εβδομάδας, όπως η Alphabet, η Microsoft, η Amazon και η Meta, δύσκολα θα αλλάξουν την εικόνα αυτή.

Σε κάθε περίπτωση «όλοι περιμένουν τις Big Tech», όπως επεσήμανε ο Κρις Χάρβεϊ της Wells Fargo Securities, με την ελπίδα βέβαια πως οι επιδόσεις τους θα είναι καλύτερες από το αναμενόμενο.

Περίπου το 76% των επιχειρήσεων του δείκτη S&P 500 που έχουν ανακοινώσει κέρδη έχουν καταφέρει να κινηθούν πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών, σύμφωνα με την FactSet. Ωστόσο, συνολικά τα κέρδη πρώτου τριμήνου για τις εταιρείες του δείκτη εκτιμάται πως θα παρουσιάσουν κατά μέσο όρο πτώση ύψους 5,2%, σύμφωνα με την Refinitiv.

Το ραντεβού της Fed

Οι επενδυτές περιμένουν επίσης με αγωνία και το τελευταίο πακέτο των οικονομικών στοιχείων, πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της Federal Reserve την επόμενη εβδομάδα. Στην ατζέντα βρίσκονται τα στοιχεία από τους ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ, το επιχειρηματικό κλίμα αλλά και το δείκτη του εργασιακού κόστους, που συνήθως η κεντρική τράπεζα εξετάζει με προσοχή για να υπολογίσει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Πάντως, οι αγορές χρήματος εξακολουθούν να ποντάρουν σε μια τελευταία, μετριοπαθή αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης. Αν και το κατά πόσο η Fed θα «σηκώσει» τελικά χειρόφρενο αναμένεται να είναι αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης στο συμβούλιο, καθώς τα «γεράκια» επιμένουν σε υψηλότερο «ταβάνι» προκειμένου να διασφαλιστεί η πτωτική πορεία του πληθωρισμού προς την κατεύθυνση του ορίου του 2%.

Αν σου άρεσε κάνε