Ο καιρός φέρνει μείωση της τιμής του φυσικού αερίου

Ο καιρός φέρνει μείωση της τιμής του φυσικού αερίου

ΑΓΟΡΕΣ UPD 17:10 Δημιουργία 11/04/23, 13:22
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Προς την περιοχή των 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα κινείται ξανά η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη εν μέσω προβλέψεων ότι ο καιρός θα γίνει πιο ζεστός που σηματοδοτούν μείωση της κατανάλωσης. Παράλληλα, προβλέπεται ότι θα πνέουν άνεμοι, κάτι που ευνοεί την παραγωγή αιολικής ενέργειας.

Η τιμή για τα συμβόλαια παράδοσης τον Μάιο (TTF) υποχώρησε σήμερα 0,4% λίγο κάτω από τα 43 ευρώ έναντι 43,1 ευρώ που έκλεισε χθες, συνεχίζοντας την πτωτική πορεία του μετά τις 3 Απριλίου, όταν είχε κλείσει πάνω από τα 51 ευρώ καθώς ο Απρίλιος ξεκίνησε με ψυχρό καιρό στην Ευρώπη. Αργότερα, η τιμή αυξήθηκε και στις 11.20 διαμορφώθηκε στα 43,3 ευρώ.

Στις 20 Μαρτίου, η τιμή του TTF έκλεισε στα 39,8 ευρώ, το χαμηλότερο επίπεδο 20 μηνών και περίπου 60% χαμηλότερα από τα επίπεδα των 70 ευρώ που διαμορφωνόταν στις αρχές Ιανουαρίου.

Οι εισαγωγές – ρεκόρ LNG και το υψηλό ποσοστό πληρότητας των αποθηκών φυσικού αερίου στην Ευρώπη στην αρχή του χειμώνα συνέβαλαν στη ραγδαία αποκλιμάκωση των τιμών, οι οποίες είχαν ξεπεράσει τον Αύγουστο τα 300 ευρώ, όταν η Ρωσία ανέστειλε τη λειτουργία του αγωγού Nord Stream που τροφοδοτούσε της Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αν σου άρεσε κάνε