Κόβουν ταχύτητα οι τεχνολογικές μετοχές - Κρίσιμα τα εταιρικά αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν

Κόβουν ταχύτητα οι τεχνολογικές μετοχές - Κρίσιμα τα εταιρικά αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν

ΑΓΟΡΕΣ UPD 23:36 Δημιουργία 10/04/23, 18:36
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Τo φετινό ράλι 20% που έκαναν οι τεχνολογικές μετοχές στις ΗΠΑ φαίνεται να έχει αποσυνδεθεί πλήρως από τα κέρδη των εταιρειών τα οποία θα αρχίσουν να δημοσιεύονται μέσα στην εβδομάδα.

Σύμφωνα με έρευνα της MLIV Pulse τα αποτελέσματα αναμένεται να δείχνουν τη μεγαλύτερη μείωση από τουλάχιστον το 2006, με τους αναλυτές να θεωρούν πιθανό να ανακοπεί το φετινό ράλι εξ αιτίας του λόγου αυτού.

Σχεδόν το 60% των 367 αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg δήλωσαν ότι η ανάκαμψη των μετοχών δεν έχει καμία σχέση με τις προσδοκίες για τα κέρδη. Οσον αφορά τα κέρδη των μεγάλων τραπεζών, το 41% των αναλυτών θεωρούν ότι είναι πιθανό να έχουν πληγεί από την πρόσφατη αναταραχή στον κλάδο.

«Η καλύτερη επίδοση των τεχνολογικών μετοχών είναι κάπως υπερβολική... Καθοδηγείται από προσδοκίες ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια όταν υπάρξουν ενδείξεις ύφεσης και όχι αναγκαστικά από τα θεμελιώδη μεγέθη των εταιρειών», δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής για τις επενδύσεις της BlackRock.

O αντίκτυπος από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank προκάλεσε ανάμεικτα αφηγήματα σχετικά με την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής και των αγορών. Αν και οι ανησυχίες για μία ύφεση αυξάνονται, αυξάνουν επίσης την αισιοδοξία ότι η Fed θα αναγκαστεί να σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων παρά τον επίμονο πληθωρισμό.

Τα εταιρικά αποτελέσματα

Η περίοδος ανακοίνωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων θα είναι ο επόμενος μεγάλος καταλύτης για τους επενδυτές που αναζητούν στα οικονομικά στοιχεία και τις δηλώσεις στελεχών της Fed για σημάδια αναφορικά με την κατεύθυνση της αγοράς.

Το 60% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι τα κέρδη θα οδηγήσουν σε χαμηλότερα επίπεδα τον S&P 500, με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Bloomberg Intelligence να δείχνουν εκτιμήσεις των αναλυτών μείωση των κερδών κατά 8% στο πρώτο τρίμηνο.

«Γενικότερα, ο αντίκτυπος του πληθωρισμού και το υψηλότερο κόστος μπορεί να πλήξουν και άλλο τα περιθώρια κέρδους», δήλωσε ο επικεφαλής επενδύσεων της BlackRock.

Κρίσιμα τα κέρδη των τεχνολογικών κολοσσών

Τα αποτελέσματα των τεχνολογικών εταιρειών θα είναι κρίσιμης σημασίας για τη συνολική αγορά καθώς η άνοδος του S&P 500 κατά 7% στο πρώτο τρίμηνο φέτος οφείλεται κυρίως σε λίγους κολοσσούς του κλάδου.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα κέρδη των αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών έκαναν βουτιά 15% στο πρώτο τρίμηνο καθώς πλήγηκαν από το υψηλό κόστος και την επιβράδυνση της ζήτησης. Τα πρώτα σημάδια δεν είναι καλά καθώς οι απολύσεις ευρύτερα στον κλάδο στέλνουν το μήνυμα της πτώσης.

Περίπου μία στις πέντε εταιρείες του SP 500 έχουν δώσει κατευθύνσεις για τα κέρδη τις τελευταίες εβδομάδες, με τις αρνητικές να είναι τριπλάσιες από τις θετικές.

Οι τεχνολογικές μετοχές φαίνονται, εξ άλλου, ακριβές. Oι μετοχές του Nasdaq διαπραγματεύονται 24 φορές τα αναμενόμενα κέρδη τους, πολύ περισσότερο από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο (19 φορές) και τον αντίστοιχο δείκτη του S&P 500 (18 φορές), σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Περισσότερο από το 25% των ερωτηθέντων αναμένει ότι τα κέρδη θα ανακόψουν το ράλι των τεχνολογικών μετοχών, ενώ μόνο το 14% αναμένουν περαιτέρω κέρδη.

Αν σου άρεσε κάνε