Πετρέλαιο: Παραμένει ανοδική η τάση στις αυξήσεις των τιμών

Πετρέλαιο: Παραμένει ανοδική η τάση στις αυξήσεις των τιμών

ΑΓΟΡΕΣ UPD 22:16 Δημιουργία 06/04/23, 22:06
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Oι τιμές του πετρελαίου σταθεροποιήθηκαν μετά το άλμα 6% που έκαναν τη Δευτέρα, την επομένη ημέρα της αιφνιδιαστικής απόφασης του ΟΠΕΚ+ για πρόσθετη μείωση της παραγωγής του κατά 1,1 δισ. βαρέλια την ημέρα.

Ωστόσο, η τάση τους παραμένει ανοδική μετά από τρεις εβδομάδες αυξήσεων, σύμφωνα με τους αναλυτές. «Η ανοδική δυναμική της αγοράς πετρελαίου μπορεί να ανακόπηκε προσωρινά, αλλά παραμένει σε ισχύ, δεδομένης της μειωμένης προσφοράς», δήλωσε αναλυτής της PVM Oil Associates, ο οποίος εκτίμησε ότι θα είναι χαμηλότερη από τη ζήτηση αυτό το τρίμηνο και είναι πιθανό να γίνει πολύ σφιχτή στο δεύτερο εξάμηνο.

H Goldman Sachs έχει ανεβάσει από τα 90 στα 95 δολάρια την πρόβλεψή της για την τιμή του μπρεντ στο τέλος του 2023 και εκτιμά ότι αυτή θα φθάσει τα 100 δολάρια τον Απρίλιο του 2024, θεωρώντας ότι ο ΟΠΕΚ μπορεί να αυξάνει τις τιμές χωρίς να πλήξει σημαντικά τη ζήτηση.

Η αμερικανική τράπεζα αναμένει ότι η απόφαση για μείωση της παραγωγής θα υλοποιηθεί κατά 90% καθώς οι χώρες του ΟΠΕΚ+ που ανακοίνωσαν επιπλέον περικοπές έχουν ισχυρό ιστορικό τήρησης των δεσμεύσεων τους.

Oι τιμές από τα μέσα Μαρτίου

Η τιμή του μπρεντ κινείται λίγο πάνω από τα 85 δολάρια το βαρέλι σήμερα, πάνω 6% σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα.

Το αργό έχει ανατιμηθεί περίπου 25% από τα μέσα Μαρτίου, όταν είχε καταρρεύσει σε χαμηλά επίπεδα 15 μηνών λόγω της τραπεζικής κρίσης που οδήγησε στη φυγή των επενδυτών από τα πιο ριψοκίνδυνα assets.

Οι τιμές είχαν αρχίσει να ανακάμπτουν, λόγω αύξησης της ζήτησης καυσίμων από την Κίνα και της εξασθένισης του δολαρίου, πριν την παρέμβαση του ΟΠΕΚ+ την Κυριακή, η οποία προκάλεσε σύγχυση στους σορτάκηδες και οδήγησε σε μεγαλύτερες αυξήσεις.

Διπλωματικές επαφές Σαουδικής Αραβίας - Ιράν

Εν τω μεταξύ, οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή υποχωρούν καθώς κορυφαίοι διπλωμάτες της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν συναντώνται για να συνεχίσουν την προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων και αποκλιμάκωσης της αμοιβαίας έχθρας τους επί δεκαετίες, η οποία τροφοδοτούσε πολέμους και κλόνιζε τις αγορές πετρελαίου.

Σε μία άλλη εξέλιξη, τα εμπορικά αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ μειώθηκαν 3,7 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, ενώ μειώθηκαν και τα αποθέματα βενζίνης, του ντίζελ και άλλων προϊόντων του αργού.

Οι traders αναμένουν και τα στοιχεία για τις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ, τα οποία θα ανακοινωθούν σήμερα, για κάποιες ενδείξεις σχετικά με τις επόμενες κινήσεις της Fed, εν μέσω εκτιμήσεων ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να πλησιάζει στο τέλος των αυξήσεων επιτοκίων.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Αν σου άρεσε κάνε