Goldman Sachs: Δύσκολο πρώτο τρίμηνο για τις μετοχές του δείκτη S&P 500

Goldman Sachs: Δύσκολο πρώτο τρίμηνο για τις μετοχές του δείκτη S&P 500

ΑΓΟΡΕΣ UPD 21:36 Δημιουργία 06/04/23, 21:29
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η επικείμενη περίοδος των εταιρικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ θα είναι η χειρότερη από την έναρξη της πανδημίας, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman Sachs.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, οι αναλυτές Λίλυ Καλκανίνι και Ντέιβιντ Κόστιν σε σημείωμα τους εκτιμούν πως το πρώτο τρίμηνο θα είναι το δυσκολότερο για τους ρυθμούς ανάπτυξης των επιχειρήσεων του επίλεκτου δείκτη S&P 500.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται πως τα κέρδη ανά μετοχή των επιχειρήσεων του δείκτη θα υποχωρήσουν κατά 7% σε ετήσια βάση κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, επίδοση που συνιστά τη μεγαλύτερη κάμψη από το τρίτο τρίμηνο του 2020 και το χαμηλότερο σημείο στον κύκλο κερδοφορίας.

Ειδικά τα κέρδη των μικρότερων εταιρειών της Wall Street αναμένεται να έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την τραπεζική καταιγίδα σε σχέση με τις επιδόσεις των μεγαλύτερων επιχειρήσεων, καθώς πιθανότατα θα έχουν και μεγαλύτερη έκθεση στις μικρότερες περιφερειακές τράπεζες που βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα.

Πάντως, τα κέρδη των τραπεζών αναμένεται να κινηθούν αρκετά καλά, με εκτιμώμενη αύξηση κερδοφορίας κατά 11% σε σχέση με πέρυσι, παρά το γεγονός ότι ο κλάδος εξακολουθεί να βρίσκεται σε ένα καθεστώς αβεβαιότητας.

Οι μετοχές

Η πορεία των εταιρικών αποτελεσμάτων προφανώς θα επηρεάσει και το κλίμα στη Wall Street. Τον Φεβρουάριο, αναλυτές της Goldman Sachs είχαν υποστηρίξει πως οι ευρωπαϊκές και ασιατικές μετοχές θα παρουσιάσουν φέτος καλύτερες ευκαιρίες για τους επενδυτές σε σχέση με τις αμερικάνικες μετοχές, λόγω της απρόσμενης υποχώρησης στα εταιρικά κέρδη το 2023.

Μέχρι τώρα, οι ευρωπαϊκές αγορές πράγματι παρουσιάσουν ελαφρά καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τους αμερικανικούς δείκτες, ωστόσο οι ασιατικές αγορές έχουν μείνει πίσω.

Η τρέχουσα περίοδος για τα εταιρικά αποτελέσματα θα έχει αυξημένη σημασία, καθώς οι επενδυτές θα περάσουν από το μικροσκόπιο τα στοιχεία προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν στοιχεία οικονομικής επιβράδυνσης προκειμένου να διαπιστώσουν τις αντοχές των επιχειρήσεων σε ένα περιβάλλον συνεχιζόμενης περιοριστικής νομισματικής πολιτικής, χαμηλής ζήτησης, αλλά και αυξημένων πιέσεων στον τραπεζικό κλάδο.

Ειδικά στο στόχαστρο θα βρεθούν οι προοπτικές των τζίρων, τα επίπεδα ρευστότητας, η αντίδραση των εταιρειών στο άνοιγμα της κινεζικής αγοράς, αλλά και οι αναφορές στην τεχνολογική πρόοδο κυρίως στο μέτωπο της τεχνητής νοημοσύνης.

Η περίοδος ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων των αμερικανικών εταιρειών ξεκινά στις 14 Απριλίου, με μεγάλα ονόματα της Wall Street όπως η JPMorgan Chase και η Citigroup να «ανοίγουν» τη διαδικασία.

Αν σου άρεσε κάνε