Παγκόσμιος συναγερμός στους επενδυτές που μηδενίζουν τα ρίσκα τους

Παγκόσμιος συναγερμός στους επενδυτές που μηδενίζουν τα ρίσκα τους

ΑΓΟΡΕΣ UPD 15:22 Δημιουργία 06/04/23, 15:19
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ολοένα και περισσότεροι επενδυτές σπεύδουν να θωρακίσουν τα κεφάλαιά τους, εν μέσω της κλιμακούμενης αβεβαιότητας στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές και στην παγκόσμια οικονομία.

Το αποτέλεσμα είναι, αυτήν την στιγμή, να βρίσκεται σε εξέλιξη μια τεράστια μεταφορά χρημάτων προς ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, η οποία υπολογίζεται σε τουλάχιστον 1,5 τρισ. δολάρια σε βάθος έτους, όπως αναφέρεται σε report της Barclays.

Τα «χρηματοκιβώτια» των αμοιβαίων κεφαλαίων, τα οποία επενδύουν αποκλειστικά σε τίτλους με σχεδόν μηδενικό πιστωτικό κίνδυνο, όπως για παράδειγμα τα έντοκα γραμμάτια του δημοσίου και οι συμφωνίες επαναγοράς, έχουν ήδη διογκωθεί, με αφορμή την πρόσφατη κρίση στον τραπεζικό τομέα.

Η συνεχιζόμενη έξοδος των επενδυτών από τις τράπεζες και η αποστροφή του επικίνδυνου χρέους, αναμένεται να τροφοδοτήσουν περαιτέρω αυτή την τάση, καθώς οι επενδυτές αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις και μεγαλύτερη ασφάλεια, εξηγεί η βρετανική Barclays.

«Περιμένουμε ότι τα διαθέσιμα των ταμείων κεφαλαίων θα αυξηθούν απότομα το επόμενο έτος» εκτιμάται στην ανάλυση του Τζόσεφ Αμπάτε. Κι αυτό, διότι ενώ οι ανησυχίες για την ευρύτερη αξιοπιστία των τραπεζών φαίνεται ότι εξασθενούν, οι θεσμικοί επενδυτές διαπιστώνουν ότι δεν λαμβάνουν αρκετούς τόκους (σε σχέση με το ρίσκο που αναλαμβάνουν) για τις καταθέσεις άνω των 250.000 δολαρίων, οι οποίες είναι μη εξασφαλισμένες.

Έτσι, δεν είναι τυχαίο ότι τα χρήματα που βρίσκονται «σταθμευμένα» σε αμοιβαία κεφάλαια διαμορφώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ τον Μάρτιο, με τα ελκυστικά επιτόκια να προσελκύουν τους φοβισμένους επενδυτές.

Ο σωρός των μετρητών αυξήθηκε κατά περίπου 304 δισ. δολάρια σε μόλις τρεις εβδομάδες, με αποτέλεσμα το συνολικό ενεργητικό να καθορίζεται σε 5,2 τρισ. δολάρια στις 29 Μαρτίου, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία του Investment Company Institute.

Πέραν της εξόδου από τις τράπεζες, οι επενδυτές απέσυραν μετρητά κι από λογαριασμούς καταθέσεων, καθώς οι αυξήσεις των επιτοκίων είναι υποδεέστερες των αποδόσεων στα αμοιβαία κεφάλαια, τα οποία έχουν προσαρμοστεί καλύτερα στον επιθετικό κύκλο αύξησης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, δηλαδή της Federal Reserve.

Ένας από τους αγαπημένους προορισμούς επενδύσεων αυτών των κεφαλαίων είναι το πρόγραμμα αντίστροφης επαναγοράς της Fed (reverse repo facility – RRPs). Την προηγούμενη εβδομάδα, εκεί βρίσκονταν συνολικά 2,375 τρισ. δολάρια, το υψηλότερο ποσό εντός του 2023.

Οι εκτιμήσεις για τις εισροές στα αμοιβαία κεφάλαια προαγγέλλουν μεγάλες μελλοντικές εισροές στο RRP της Fed, επισημαίνει ο Αμπάτε της Barclays. «Αλλά το πόσα ακριβώς χρήματα θα εισέλθουν στο πρόγραμμα της κεντρικής τράπεζας εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα των εναλλακτικών λύσεων, όπως τα έντοκα γραμμάτια και τα repos του ιδιωτικού τομέα, καθώς κι από την προθυμία των διαχειριστών κεφαλαίων να παρατείνουν τις σταθμισμένες μέσες λήξεις των χαρτοφυλακίων τους».

Η στροφή προς τα ασφαλή καταφύγια αποτυπώνεται και στον χρυσό, ο οποίος βρίσκεται πολύ κοντά στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, παραμένοντας σταθερά άνω του ψυχολογικού ορίου των 2.000 δολαρίων ανά ουγγιά. Μάλιστα, υπάρχουν εκτιμήσεις για εκτίναξη του πολύτιμου μετάλλου ακόμη και στα 2.600 δολάρια ανά ουγγιά.

Αν σου άρεσε κάνε