Πιέσεις στη Wall Street, στο κόκκινο και οι τρεις δείκτες της

Πιέσεις στη Wall Street, στο κόκκινο και οι τρεις δείκτες της

ΑΓΟΡΕΣ UPD 23:25 Δημιουργία 04/04/23, 23:21
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν οι δείκτες της Wall Street, καθώς οι επενδυτές προβληματίζονται για το εάν οι άνοδος των τιμών του πετρελαίου, μετά την ξαφνική μείωση της παραγωγής του από τον ΟΠΕΚ+, θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την παγκόσμια οικονομία.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε 198 μονάδες ή 0,59% στις 33.403 μονάδες, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 0,58% στις 4.100 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε πτώση 0,52% στις 12.126 μονάδες.

Αυτήν την εβδομάδα, η ενεργειακή αγορά αποτέλεσε ακόμη μία πιθανή πηγή αβεβαιότητας, μετά την απόφαση του OPEC+ να περιορίσει κατά 1,16 εκατ. βαρέλια την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου. Αμέσως, τα συμβόλαια του «μαύρου χρυσού» έκαναν άλμα κατά 6%, ενώ και σήμερα ενισχύονται κατά ακόμη 1%.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η προοπτική ενός ακριβότερου πετρελαίου θα μπορούσε να αναζωπυρώσει το πληθωριστικό φαινόμενο, αναγκάζοντας τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια και να «πνίξουν» τις οικονομικές προοπτικές.

Ας σημειωθεί ότι τα υψηλότερα επιτόκια, τα οποία σήμερα βρίσκονται στο 4,75% – 5%, ναι μεν αναχαιτίζουν τον πληθωρισμό, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν την ανάπτυξη και «φουσκώνουν» το κόστος δανεισμού, επηρεάζοντας αρνητικά τις μετοχές.

Ωστόσο, παρ’ όλα αυτά, οι traders δεν πιστεύουν ότι η αγορά θα επαναλάβει μια δεύτερη μεγάλη bear market (αγορά αρκούδων), όπως ακριβώς συνέβη το 2022. «Εάν υπάρξει μεταβλητότητα, είναι πιο πιθανό να δούμε μια φυσιολογική διόρθωση μεταξύ του 5% και του 15%. Αυτό σημαίνει ότι η αγορά θα τα πάει καλύτερα στο β’ εξάμηνο» εξηγεί η Μόνα Μαχαγιάν, αναλύτρια στην Edward Jones.

Αν σου άρεσε κάνε