Με άνοδο άνω του 1% «τρέχουν» οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου

Με άνοδο άνω του 1% «τρέχουν» οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου

ΑΓΟΡΕΣ UPD 16:31 Δημιουργία 04/04/23, 16:24
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ανοδικά κινούνται και σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, μετά τη χθεσινή αιφνιδιαστική απόφαση του ΟΠΕΚ+ να περικόψει την παραγωγή, σε μια προσπάθεια μείωσης της προσφοράς και στήριξης των τιμών του μαύρου χρυσού.

Είναι ενδεικτικό ότι τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ ενισχύονται κατά 1,06% και διαμορφώνονται στα 81,26 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη διευρύνονται κατά 1% και σκαρφαλώνουν στα 85,76 δολάρια ανά βαρέλι.

Και τα δύο συμβόλαια εκτοξεύθηκαν άνω του 6% τη Δευτέρα, ως απόρροια της απόφασης για μείωση της παραγωγής κατά 1,16 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Αυτή η εξέλιξη φέρνει το συνολικό «φρένο» της παραγωγής στα 3,66 εκατ. βαρέλια, ένα ποσό που αντιστοιχεί στο 3,7% της παγκόσμιας ζήτησης.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στις προοπτικές της ζήτησης.

Σύμφωνα με τον Χιρογιούκι Κικουκάβα, πρόεδρο της NS Trading, η ζήτηση θα συνεχίσει να αυξάνεται σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο. Ωστόσο, το πληθωριστικό κύμα, ως απόρροια των υψηλότερων τιμών στα καύσιμα, είναι πιθανό να περιορίσει τη ζήτηση μακροπρόθεσμα.

Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές, για παράδειγμα, οι οποίοι προβλέπουν ότι το πετρέλαιο θα φθάσει στα 100 δολάρια ανά βαρέλι έως τα τέλη του 2023. Η Goldman Sachs, ενδεικτικά, αναθεώρησε στα 95 δολάρια την τιμή του Brent για το 2023 και στα 100 δολάρια για το 2024.

Όλα τα παραπάνω έχουν αναζωπυρώσει τις ανησυχίες για το ύψος των τιμών καταναλωτή, καθώς οι ειδικοί φοβούνται τον κίνδυνο μιας εκ νέου αύξησης του πληθωρισμού.

Ταυτόχρονα, οι traders προεξοφλούν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα σπεύσουν να αναθεωρήσουν τα επιτόκια, προχωρώντας σε περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής.

Όπως είναι γνωστό, όμως, τα υψηλότερα επιτόκια, ναι μεν αναχαιτίζουν τον πληθωρισμό, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές της ανάπτυξης και αυξάνουν το κόστος δανεισμού.

Αν σου άρεσε κάνε