Σε άνοδο η τιμή του φυσικού αερίου στο Χρηματιστήριο Ενέργειας

Σε άνοδο η τιμή του φυσικού αερίου στο Χρηματιστήριο Ενέργειας

ΑΓΟΡΕΣ UPD 20:14 Δημιουργία 29/03/23, 13:46
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου καθώς συνεχίζονται οι απεργίες στη Γαλλία κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης και εν όψει ενός ψυχρού κύματος που αναμένεται να πλήξει μεγάλο μέρος της Γηραιάς Ηπείρου.

Συγκεκριμένα τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς (TTF) στο Χρηματιστήριο Ενέργειας της Ολλανδία αυξήθηκαν έως και 6,3%, στα 43,05 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ μέχρι στιγμής παρουσιάζουν σωρευτική αύξηση περίπου 9% την τρέχουσα εβδομάδα.

Την ίδια στιγμή, αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η πρόσφατη συμπίεση της προσφοράς μπορεί να μην έχει ακόμη τελειώσει, καθώς αρχίζει η κρίσιμη περίοδος για την αναπλήρωση των αποθεμάτων - αυτή τη φορά χωρίς σημαντικές ροές από τη Ρωσία.

Οι απεργίες σε τρεις γαλλικούς τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου που διαχειρίζεται η Elengy SA παραμένουν σε ισχύ έως αύριο Πέμπτη. Η Electricite de France SA συνεχίζει επίσης να αντιμετωπίζει προβλήματα με τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της, με μόνο το 57% της δυναμικότητας να είναι διαθέσιμο, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg.

Την επόμενη εβδομάδα, η Ευρώπη θα έρθει αντιμέτωπη με ένα ψυχρό κύμα, ενώ η επίσημη περίοδος θέρμανσης πλησιάζει προς το το τέλος της ύστερα από έναν σχετικά ήπιο χειμώνα. Ωστόσο, η παρατεταμένη χρήση φυσικού αερίου για θέρμανση αυξάνει την πίεση στις προμήθειες.

Παρ' όλα αυτά, τα επίπεδα αποθήκευσης παραμένουν υψηλά για την εποχή. Η πληρότητα είναι σχεδόν στο 56%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe. Η αποφυγή μιας κρίσης τον επόμενο χειμώνα εξαρτάται από την επιτυχία στην αναπλήρωση των αποθεμάτων.

Η ζήτηση για βιομηχανική χρήση

Υπενθυμίζεται ότι για το σύνολο της Ευρώπης, η βιομηχανική χρήση φυσικού αερίου μειώθηκε περίπου 20% πέρυσι, συμβάλλοντας κατά το ήμισυ στη συνολική πτώση της ζήτησης, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ). Για φέτος, ο ΙΕΑ αναμένει αύξηση της ζήτησης κατά περίπου 10%.

Παρά τη βουτιά κατά 90% από τα ακραία επίπεδα των 340 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον περασμένο Αύγουστο, οι τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν υψηλότερες από τον ιστορικό μέσο όρο τους.

Αυτό σημαίνει ότι κάποια ζήτηση μπορεί να έχει χαθεί για πάντα καθώς οι βιομηχανίες μετέφεραν τμήματα της παραγωγικής δραστηριότητάς τους σε άλλα μέρη του κόσμου που έχουν χαμηλότερο ενεργειακό κόστος.

Με πληροφορίες από Imerisia.gr

Αν σου άρεσε κάνε