Κέρδη άνω των 100 εκατ. δολαρίων για τους short sellers από τη μετοχή της Deutsche Bank

Κέρδη άνω των 100 εκατ. δολαρίων για τους short sellers από τη μετοχή της Deutsche Bank

ΑΓΟΡΕΣ UPD 20:00 Δημιουργία 24/03/23, 19:53
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Oι short sellers «ποντάροντας» ενάντια στη μετοχή του γερμανικού τραπεζικού κολοσσού Deutsche Bank, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, κατάφεραν να έχουν κέρδος άνω των 100 εκατ. δολαρίων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η εταιρεία χρηματοοικονομικών στοιχείων Ortex σημειώνει ότι ο όγκος των κεφαλαίων που έχει τοποθετηθεί σε short θέσεις ενάντια στις μετοχές της Deutsche Bank, οι οποίες διαπραγματεύονται, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, έχει διπλασιαστεί την ίδια περίοδο στα 360 εκατ. δολάρια.

Η ανησυχία για την υγεία των τραπεζών σε παγκόσμια κλίμακα έχει πλήξει την εμπιστοσύνη και για το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Γερμανίας. Έτσι, πριν από λίγο η μετοχή της Deutsche έχανε 10%, στα 8,4 ευρώ (9,03 δολάρια), σημειώνοντας τη μεγαλύτερη βουτιά τα τελευταία τρία χρόνια. Έτσι, είναι προφανές πως μια εβδομάδα κατευναστικών λόγων από κεντρικούς τραπεζίτες και πολιτικούς δεν στάθηκε ικανή να κατευνάσει τις γενικές ανησυχίες για τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Αυτό το γεγονός έχει τραβήξει την προσοχή όλων, για ευνόητους λόγους, αφού όλοι προσπάθησαν να εξηγήσουν αυτή την κίνηση. Αναλυτές της Citigroup Inc. είπαν ότι μπορεί να οφείλεται σε μια «παράλογη αγορά». Στην ίδια αναζήτηση των λόγων πίσω από την πτώση των μετοχών της Deutsche Bank, οι αναλυτές παρατήρησαν την αύξηση της τιμής των ασφαλίστρων έναντι κινδύνου της (CDS), καθώς και τις ανησυχίες σχετικά με την έκθεση σε εμπορικά ακίνητα.

«Κανένα από τα δύο δεν φαίνεται αρκετά σημαντικό για να εξηγήσει την κίνηση, μάλλον το θεωρούμε μια “παράλογη” αγορά», ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της Citi. Όπως και με την Credit Suisse, «ο κίνδυνος είναι εάν υπάρξει ψυχολογικός αντίκτυπος από διάφορους τίτλους των μέσων ενημέρωσης στον καταθέτη, ανεξάρτητα από το αν ο αρχικός συλλογισμός πίσω από αυτό ήταν σωστός ή όχι», είπαν.

Αν σου άρεσε κάνε