Έπεσε ο «πυρετός» στην αγορά ομολόγων

Έπεσε ο «πυρετός» στην αγορά ομολόγων

ΑΓΟΡΕΣ UPD 17:16 Δημιουργία 23/03/23, 17:07
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε αποκλιμάκωση βρίσκονται από νωρίς, σήμερα, Πέμπτη, οι αποδόσεις των ομολόγων σε Ευρώπη και ΗΠΑ, καθώς οι χθεσινοβραδινές δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ ενισχύουν τις προσδοκίες για σταδιακό κλείσιμο του τρέχοντος κύκλου νομισματικής σύσφιγξης.

Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε την ένατη συνεχόμενη αύξηση επιτοκίων (κατά 25 μονάδες βάσης, στο 4,75% – 5%), επισημαίνοντας ωστόσο ότι απαιτείται περισσότερη δουλειά ώστε ο πληθωρισμός να επιστρέψει στον στόχο του 2%.

Παρ΄ όλα αυτά, το «αφεντικό» της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ανακοπής του ρυθμού σύσφιγξης των επιτοκίων, διευκρινίζοντας ότι οι όποιες αποφάσεις θα λαμβάνονται ανάλογα με τα τρέχοντα μακροοικονομικά δεδομένα.

Αυτή η ρητορική «αποκωδικοποιήθηκε» από τους αναλυτές ως ένα αχνό σήμα υπαναχώρησης της Federal Reserve και ως μια ουσιώδης αλλαγή στην επικοινωνιακή στρατηγική της κεντρικής τράπεζας, η οποία φυσικά σχετίζεται με την τρέχουσα τραπεζική αβεβαιότητα.

Εύλογα, επομένως, η εν λόγω επικοινωνιακή μετατόπιση επέδρασε θετικά στις αγορές ομολόγων, οι οποίες παραδοσιακά «αντιπαθούν» τα υψηλά επιτόκια και την σφιχτή νομισματική πολιτική.

Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ υποχωρεί κατά 2 μονάδες βάσης και ανέρχεται στο 3,48%, ενώ αντίστοιχη κάμψη παρατηρείται και στα 2ετή ομόλογα, τα οποία κινούνται στο 3,96%.

Στην Ευρώπη, το κόστος δανεισμού της Γερμανίας στη 10ετία περιορίζεται στο 2,27%, της Ιταλίας στο 3,31%, της Γαλλίας στο 2,27% και της Ιταλίας στο 4,13%, καταγράφοντας πτώση έως 6 μονάδων βάσης.

Όσον αφορά τα ελληνικά 10ετή ομόλογα, η απόδοση σημειώνει μείωση κατά σχεδόν 10 μονάδες βάσης και οπισθοχωρεί στο 4,157%. Ταυτόχρονα, τα spreads, δηλαδή απόκλιση σε σχέση με τα γερμανικά ομόλογα, καθορίζονται στην περιοχή των 185 μονάδων βάσης (1,85%).

Αν σου άρεσε κάνε