«Βούλιαξε» πάλι η Wall Street

«Βούλιαξε» πάλι η Wall Street

ΑΓΟΡΕΣ UPD 22:44 Δημιουργία 22/03/23, 22:35
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ισχυρές αναταράξεις και απώλειες προκάλεσαν στους δείκτες της Wall Street, οι δηλώσεις του επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ, ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκανε βουτιά 531 μονάδες ή 1,65% στις 32.028 μονάδες. Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500, από την πλευρά του, υποχώρησε 1,65% στις 3.936 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq έχασε 1,6% στις 11.669 μονάδες.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε, σε νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο επίπεδο του 4,75% με 5%, εκφράζοντας επιφυλακτικότητα σχετικά με την πρόσφατη τραπεζική κρίση και δείχνοντας ότι οι αυξήσεις πλησιάζουν στο τέλος τους.

Η Fed προχώρησε μεν σε αύξηση των επιτοκίων, μείωσε ωστόσο τον ρυθμό αύξησης, καθώς κατά την προηγούμενη συνεδρίαση είχε αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ υποστήριξε ότι ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα και τόνισε πως «έχουμε ακόμα πολύ δρόμο για να μειώσουμε τον πληθωρισμό στον στόχο της Fed του 2%».

Αναφερόμενος στην πορεία της αμερικανικής οικονομίας, ανέφερε πως η μείωση του πληθωρισμού είναι πιθανό να επιφέρει μια περίοδο ηπιότερης ανάπτυξης της οικονομίας. «Είναι πιθανό να χρειαστούμε ηπιότερη ανάπτυξη της οικονομίας», πρόσθεσε.

Μιλώντας για το ενδεχόμενο μείωσης των βασικών επιτοκίων της Fed εντός του 2023, ο Πάουελ είπε πως «αυτό δεν είναι το βασικό σενάριο μας». Υποστήριξε επίσης πως «εάν χρειαστεί να αυξήσουμε τα επιτόκια μας σε υψηλότερο επίπεδο, θα το κάνουμε».

Αν σου άρεσε κάνε