Πιέσεις στα ευρωομόλογα και άνοδος των αποδόσεων

Πιέσεις στα ευρωομόλογα και άνοδος των αποδόσεων

ΑΓΟΡΕΣ UPD 16:24 Δημιουργία 22/03/23, 16:17
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε άνοδο βρίσκονται οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη, έπειτα και από το σήμα της Κριστίν Λαγκάρντ για νέες αυξήσεις επιτοκίων τους επόμενους μήνες, παρά την τραπεζική κρίση.

Σε σημερινή της ομιλία, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δήλωσε ότι «από τον Ιούλιο έχουμε αυξήσει τα επιτόκια κατά 350 μονάδες βάσης. Παρ’ όλα αυτά, ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός και η αβεβαιότητα έχει αυξηθεί. Αυτό καθιστά απαραίτητη την υλοποίηση μιας ισχυρής στρατηγικής».

«Ο κόσμος πρέπει να είναι βέβαιος ότι θα επιτύχουμε τη σταθερότητα των τιμών. Η επιστροφή του πληθωρισμού στο 2% μεσοπρόθεσμα είναι μη διαπραγματεύσιμη» έσπευσε να προσθέσει η κυρία Κριστίν Λαγκάρντ.

Η παραπάνω παρέμβαση, η οποία επέρχεται ενόσω υποχωρούν σταδιακά οι τραπεζικές ανησυχίες, επιβεβαιώνουν ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων, τα οποία σήμερα ανέρχονται στο 3,5% (βασικό επιτόκιο) και στο 3% (επιτόκιο καταθέσεων).

Κι αυτό, εύλογα, ασκεί πιέσεις στην αγορά των κρατικών ομολόγων, η οποία θεωρείται αρκετά ευάλωτη στα υψηλότερα επιτόκια και στη σφιχτή νομισματική πολιτική.

Δεν είναι τυχαίο ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας αυξάνεται κατά 10 μονάδες βάσης και επιστρέφει στις παρυφές του 2,4%. Άνοδο κατά τουλάχιστον 10 μονάδες εμφανίζει και το κόστος δανεισμού σε Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και Δανία.

Στην Ελλάδα, η απόδοση του 10ετούς κρατικού τίτλου αυξάνεται κατά 3 μονάδες βάσης και ενισχύεται στο 4,236%, με τα spreads (απόκλιση σε σχέση με τη γερμανική απόδοση) να κυμαίνονται στις 185 μονάδες βάσης.

Η ΕΚΤ, την προηγούμενη εβδομάδα, αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, αποφεύγοντας να δώσει έναν «μπούσουλα» για τις επόμενες κινήσεις, εξαιτίας της τραπεζικής αναταραχής. «Με τόσο υψηλή αβεβαιότητα, είναι σημαντικό η πορεία των επιτοκίων να εξαρτάται από τα δεδομένα» είχε εξηγήσει η κυρία Λαγκάρντ.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας, ο κύριος πληθωριστικός δείκτης στην Ευρωζώνη θα διαμορφωθεί στο 5,3% στα τέλη του 2023 και στο 2,9% στα τέλη του 2024.

Αν σου άρεσε κάνε