Προσδοκίες δημιουργεί η εικόνα του Stoxx 600 Banks Index στις ευρωαγορές

Προσδοκίες δημιουργεί η εικόνα του Stoxx 600 Banks Index στις ευρωαγορές

ΑΓΟΡΕΣ UPD 21:50 Δημιουργία 22/03/23, 15:01
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η άμεση παρέμβαση της ελβετικής κεντρικής τράπεζας στη διάσωση της Credit Suisse, δημιούργησε την προσδοκία στους επενδυτές ότι οι τραπεζικές μετοχές στην Ευρώπη είναι πιθανό να μετατραπούν και πάλι σε κύρια επιλογή.

Οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου επέκτειναν την ανάκαμψή τους για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα την Τρίτη, με τον Stoxx 600 Banks Index να καταγράφει άνοδο της τάξης του 5,41% μετά την σωρευτική πτώση 12% της προηγούμενης εβδομάδας.

Σήμερα, μάλιστα, ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης, παρότι άνοιξε με απώλειες πέριξ του 0,4%, ενισχύεται πλέον κατά 3,8% και διαμορφώνεται στις 148 μονάδες.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι ανησυχίες των επενδυτών όσον αφορά την υγεία του τραπεζικού τομέα περιορίστηκαν, δεδομένων των πληροφοριών από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού για πιθανή δημιουργία προγράμματος προστασίας όλων των τραπεζικών καταθέσεων σε περίπτωση μετάδοσης του προβλήματος.

Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν πως το «συνοικέσιο» της UBS με την Credit Suisse έχει αποσύρει μία «δαμόκλειο σπάθη» η οποία απειλούσε τον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό κλάδο εδώ και χρόνια. Υποστηρίζουν πως η κίνηση αυτή θα είναι αρκετή για να ανανήψουν οι τραπεζικές μετοχές και να επαναληφθεί το ράλι τους στις αγορές το οποίο έλαβε χώρα μεταξύ του Οκτωβρίου και του Μαρτίου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Αλεξάντρ Εζέζ, Chief Investment Officer της Group Richelieu, «σε διάστημα 6 με 12 μηνών οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών θα κυμαίνονται σε υψηλότερο επίπεδο από το τρέχον. Ο τομέας δεν είναι υποτιμημένος, αλλά τα εταιρικά αποτελέσματα των τραπεζών αναμένεται να είναι θετικά φέτος».

Πολλοί επενδυτές επέλεξαν την αγορά μετοχών τη Δευτέρα μετά την εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS και την αβεβαιότητα που αυτή προκάλεσε στις αγορές. Ο Μαξ Κέτνερ της HSBC υπογράμμισε πως «είμαι πολύ πιο αισιόδοξος για την πορεία των μετοχών». Ο αναλυτής τόνισε, επίσης, πως η αγορά των τραπεζικών μετοχών της Ευρώπης έχει ήδη λάβει υπόψη πολλά αρνητικά νέα και ενδέχεται να καταγράψει λογική και αναμενόμενη άνοδο.

Σημειωτέον πως οι τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολες για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Το sell off του Μαρτίου απέσβεσε οποιαδήποτε κέρδη είχαν καταγραφεί από τον Οκτώβριο. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με το στέλεχος της Allianz Global Investors, Σάιμον Ούτιν «πιστεύω πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι σταθερές και έχουν ρευστότητα. Δεν βρισκόμαστε σε παρόμοια κατάσταση με αυτή του 2008».

Παραμένουν οι ανησυχίες

Οι ανησυχίες των επενδυτών, όμως, δεν έχουν εκμηδενιστεί. Οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές συνεχίζουν την προσπάθειά τους για την αποφυγή περαιτέρω bank runs σε τοπικές τράπεζες στη χώρα. Τα επιτόκια και η γενικότερη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής ενδέχεται να οδηγήσουν σε ύφεση. Πολλοί φοβούνται ακόμα για μετάδοση της κρίσης στον γενικότερο χρηματοπιστωτικό τομέα και όλα κρέμονται από μία κλωστή.

Τα πάντα θα εξαρτηθούν από την ικανότητα διαχείρισης του πληθωρισμού από τις κεντρικές τράπεζες αλλά και τη σφοδρότητα της πιθανολογούμενης ύφεσης. Σημειωτέον πως οι τράπεζες έχουν, συνήθως, θετικά αποτελέσματα σε περιόδους αύξησης των επιτοκίων και των αποδόσεων των ομολόγων αλλά όχι σε περιόδους ύφεσης. Οι αναλυτές υπολογίζουν πως οι τρέχουσες αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων υποδεικνύουν περαιτέρω άνοδο για τις τραπεζικές μετοχές.

Πολλοί επενδυτές επικεντρώνονται στο νέο πρόβλημα το οποίο δημιουργήθηκε με την «εξάλειψη» των ομολόγων ΑΤ1 της Credit Suisse. Η παράλληλη πτώση στα ομόλογα αυτά άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών δημιουργεί ανησυχίες για δημιουργία κρίσης στη συγκεκριμένη αγορά η οποία αποτελεί κύρια μορφή χρηματοδότησης των τραπεζών από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 και ύστερα.

Σύμφωνα με τον Chief Investment Officer της Banque SYZ, Σαρλ-Ανρί Μονσώ, «ο κίνδυνος έγκειται στο γεγονός πως μπορεί να καταρρεύσουν όλα τα ομόλογα ΑΤ1, κάτι το οποίο θα αυξήσει την πίεση προς τις τράπεζες».

Με πληροφορίες από Newmoney.gr

Αν σου άρεσε κάνε