Ισχυρά κέρδη για τα ΑΤ1 ομόλογα τριών τραπεζών

Ισχυρά κέρδη για τα ΑΤ1 ομόλογα τριών τραπεζών

ΑΓΟΡΕΣ UPD 19:33 Δημιουργία 21/03/23, 19:24
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Τα ομόλογα ΑΤ1 της Deutsche Bank, της Commerzbank και της Intesa Sanpaolo κατέγραψαν σήμερα τα μεγαλύτερα κέρδη στην Ευρώπη, μετά τον χθεσινό πανικό που προκάλεσε το ολικό «κούρεμα» των αντίστοιχων τίτλων της Credit Suisse, στο πλαίσιο της συμφωνίας εξαγοράς της από την UBS.

Οι επενδυτές έδωσαν βάση στις διαβεβαιώσεις της ΕΚΤ ότι στην Ευρωζώνη δεν θα συνέβαινε ό,τι έγινε στην Ελβετία καθώς οι μέτοχοι θα ήταν οι πρώτοι που θα «πλήρωναν το μάρμαρο». Είχε προηγηθεί η ανάκαμψη των ομολόγων ΑΤ1 στην αγορά της Ασίας, όπου επίσης είχαν σφυροκοπηθεί τη Δευτέρα.

Το ΑΤ1 της Commerzbank, ονομαστικής αξίας 500 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 4,25% κέρδισε περίπου 5 σεντς στα 69,4 σεντς, ενώ της Deutsche Bank, με ονομαστική αξία 1,25 δις. ευρώ και επιτόκιο 4,5%, αυξήθηκε 4,7 σεντς στα 68,1.

Καλύφθηκε μέρος των απωλειών

Ωστόσο, η σημερινή άνοδος κάλυψε μέρος μόνο των χθεσινών απωλειών. Παράλληλα, σήμερα μειώθηκε και το κόστος ασφάλισης για τον κίνδυνο μη αποπληρωμής (CDS) των ευρωπαϊκών ομολόγων, αντισταθμίζοντας σε μεγάλο βαθμό τη χθεσινή αύξησή του.

«Το γεγονός ότι οι κεντρικές τράπεζες και οι ρυθμιστικές Αρχές στην Ευρωζώνη και τη Βρετανία βγήκαν και δήλωσαν ότι "αυτή είναι μία απόφαση της Ελβετίας και δεν είναι ο τρόπος για την Ευρώπη" – αυτή η δέσμευση για τα ΑΤ1 ήταν σημαντική, έγινε γρήγορα και ήταν καλά νέο», δήλωσε στέλεχος της Muzinich & Co. Στο Λονδίνο.

Οι βρετανικές και ευρωπαϊκές Αρχές επεδίωξαν να αποκαταστήσουν την ηρεμία στις αγορές, τονίζοντας ότι τα ομόλογα ΑΤ1 θα υφίστανται κούρεμα μόνο αφού οι μέτοχοι χάσουν όλα τα χρήματά τους. Τα ομόλογα αυτά υπέστησαν χθες απώλειες – ρεκόρ καθώς οι κάτοχοι των ομολόγων της Credit Suisse, ονομαστικής αξίας 17 δις. δολαρίων, είδαν την αξία τους να μηδενίζεται.

Τα Cocos, όπως αποκαλούνται επίσης της ΑΤ1 καθιερώθηκαν στην Ευρώπη μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση για να απορροφούν το σοκ στην περίπτωση που μία τράπεζα έπρεπε να εξυγιανθεί ή χρεοκοπούσε.

Αν σου άρεσε κάνε