Κλίμα σταθεροποίησης των τιμών του πετρελαίου – Κάτω των 70 δολαρίων το WTI

Κλίμα σταθεροποίησης των τιμών του πετρελαίου – Κάτω των 70 δολαρίων το WTI

ΑΓΟΡΕΣ UPD 17:40 Δημιουργία 21/03/23, 17:34
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν την Τρίτη στην αγορά των εμπορευμάτων, με τις τιμές πετρελαίου να κινούνται σε ήπια θετικό έδαφος, μετά το πρώτο σοκ από τον τραπεζικό «γάμο» Credit Suisse-UBS.

Είναι ενδεικτικό ότι τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο +0,69% και τα 68,11 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο +0,76% και τα 74,36 δολάρια ανά βαρέλι.

Η σταθεροποίηση στην αγορά του «μαύρου χρυσού» επέρχεται εν μέσω της χαλάρωσης των ανησυχιών για την τραπεζική κρίση, καθώς η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS αποτρέπει μια άτακτη κατάρρευση της πρώτης.

Παράλληλα, το πώς ακριβώς κινήθηκαν οι νομισματικές αρχές τις πρώτες ώρες της κρίσης καταδεικνύει ότι ΕΚΤ και Federal Reserve είναι έτοιμες να παράσχουν πρόσθετη ρευστότητα στην αγορά, με στόχο την αποτροπή ενός τραπεζικού ντόμινο,

Κι αυτό εύλογα βοηθάει στην εν μέρει αποκατάσταση της επενδυτικής εμπιστοσύνης, όπως αποτυπώνεται και στις σημερινές συνεδριάσεις των διεθνών χρηματιστηρίων.

Την ίδια στιγμή, η πρόσφατη τραπεζική κρίση αλλά και η εν εξελίξει αναταραχή στα περιφερειακά ιδρύματα των ΗΠΑ φαίνεται ότι δημιουργούν δεύτερες σκέψεις ως προς την πορεία των επιτοκίων.

Η Federal Reserve, η οποία συνεδριάζει σήμερα και αύριο, δεν αποκλείεται να αποφύγει τις νέες παρεμβάσεις, διατηρώντας τα επιτόκια στο 4,5% – 4,75% και θεωρώντας ότι επιδιωκόμενη σύσφιγξη (για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού) δεν απαιτεί πλέον νέες αυξήσεις επιτοκίων.

Αυτή η εξέλιξη, εφόσον επιβεβαιωθεί, αναμένεται να δώσει ώθηση στις τιμές του πετρελαίου και των υπόλοιπων εμπορευμάτων.

Αν σου άρεσε κάνε