Το bank run πίσω από την κατάρρευση των SVB και First Republic

Το bank run πίσω από την κατάρρευση των SVB και First Republic

ΑΓΟΡΕΣ UPD 16:18 Δημιουργία 19/03/23, 17:39
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Παρότι διαφορετικές η Silicon Valley Bank και η First Republic έχουν μια ουσιαστική όπως αποδεικνύεται ομοιότητα που δεν είναι άλλη από τον βασικό πελατειακό τους κορμό που χαρακτηρίζεται ως «υψηλού προφίλ».

Οι κύριοι πελάτες της Silicon Valley Bank ήταν start ups επιχειρήσεις και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Από την άλλη, το πελατειακό target group της First Republic ήταν οι πλούσιοι της Δυτικής ακτής των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με ανάλυση του CNN ίσως αυτό εξηγεί το φαινομενικά περίεργο γεγονός της τεράστιας κινητοποίησης των Αρχών για τη σωτηρία μια «άγνωστης» -μέχρι την κατάρρευσή της- τράπεζας και μιας μεσαίου μεγέθους περιφεριακής τράπεζας προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση και να μην απειληθεί το συνολικό αμερικανικό τραπεζικό σύστημα.

Στην περίπτωση της Silicon Valley η τράπεζα τέθηκε υπό τη διαχείρΙση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εγγύησης των Καταθέσεων (FDIC) και η αμερικανική κυβέρνηση εγγυήθηκε το σύνολο των καταθέσεών της και όχι μόνο εκείνων που εκ νόμου προστατεύονταν. Στην περίπτωση της First Republic οργανώθηκε μια πρωτοφανής επιχείρηση σωτηρίας από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζας (Fed) με τη συμμετοχή 11 μεγάλων τραπεζών για την παροχή ρευστότητας ύψους 30 δισ. δολαρίων προκειμένου η τράπεζα να συνεχίσει τη λειτουργία της. Παράλληλα η Fed έχει δημιουργήσει πιστοληπτική γραμμή ρευστότητας για όλες τις περιφερειακές τράπεζες.

Τα αποτελέσματα της πρωτοφανούς κινητοποίησης δεν έχουν αποτυπωθεί μέχρι τώρα στο χρηματιστηριακό ταμπλό καθώς την Παρασκευή ο δείκτης των περιφερειακών τραπεζών στη Wall Street έκλεισε στο -6,6% και ολοκλήρωσε την εβδομάδα στο -14%, η μετοχή της First Republic βρέθηκε στο -33% και στο -70% σε επίπεδο εβδομάδας ενώ και οι πρωταγωνιστές της επιχείρησης σωτηρίας, δηλαδή οι τραπεζικοί κολοσσοί όπως οι JPMorgan Chase και Bank of America βρέθηκαν στο -3% και -4% αντίστοιχα.

Οι απόψεις των αναλυτών

«Η αγορά λέει, "Αυτά δεν είναι αρκετά. Χρειαζόμαστε περισσότερα"», δήλωσε στο CNN ο αναλυτής της Raymond James, Εντ Μάιλς, σχολιάζοντας την αντίδραση της αγοράς στα μέτρα, ενώ η Πατρίσια ΜακΚόυ καθηγήτρια νομικής στο Boston College, επεσήμανε τις ομοιότητες που βλέπουν οι επενδυτές στις δύο τράπεζες.

«Οι καταθέτες των δύο τραπεζών είναι ιδιαίτεροι. Γνωρίζουν ότι έχουν και άλλες επιλογές και παράλληλα διαθέτουν τους μηχανισμούς για να μετακινήσουν τα χρήματά τους πολύ γρήγορα εάν χρειαστεί». Η κυρία ΜακΚόυ ουσιαστικά περιγράφει ένα bank run μεγάλων πορτοφολιών και συνεχίζει: «Αυτή η κατηγορία καταθετών είναι μια «ιδιαίτερα ασταθής» βάση για τις τράπεζες και συνιστά κίνδυνο για τους επενδυτές».

Οι πολύ μεγάλες τράπεζες όπως η JPMorgan Chase έχουν διαφοροποιημένη βάση καταθετών έχοντας συμπεριλάβει και εκείνη την κατηγορία που χαρακτηρίζεται ως οι «σταθεροί» και εξ αυτού δύσκολα μετακινούμενοι. Με άλλα λόγια, κανονικοί άνθρωποι με καταθέσεις μικρότερες του ορίου των $250.000 που ασφαλίζει ο FDIC.

Περίπου τα δύο τρίτα των καταθέσεων της First Republic ήταν πάνω από αυτό το όριο και άρα ανασφάλιστες. Στην περίπτωση της Silicon Valley Bank το ποσοστό αυτό ανέρχονταν στο τρομακτικό 94%. Επιπλέον όμως στην First Republic ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις ανέρχονταν στο 111% στα τέλη του περασμένου έτους, σύμφωνα με την S&P Global, που σημαίνει ότι έχει δανείσει περισσότερα χρήματα από όσα διαθέτει σε καταθέσεις.

Αν σου άρεσε κάνε