Νέα βουτιά άνω του 10% για τη μετοχή της Credit Suisse

Νέα βουτιά άνω του 10% για τη μετοχή της Credit Suisse

ΑΓΟΡΕΣ UPD 21:42 Δημιουργία 17/03/23, 15:13
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στις διακυμάνσεις της μετοχής της Credit Suisse παραμένει στραμμένο το ενδιαφέρον των επενδυτών, οι οποίοι πλέον είναι περισσότερο... ήσυχοι, μετά τη χείρα βοηθείας από την Ελβετική Εθνική Τράπεζα αλλά και την αποσόβηση ακόμη μίας τραπεζικής κατάρρευσης στις ΗΠΑ (First Republic Bank).

H μετοχή της ελβετικής τράπεζας, η οποία την Πέμπτη έκλεισε με κέρδη άνω του 18%, σήμερα διορθώνει κατά τουλάχιστον 11% και περιορίζεται ξανά στα 1,8 φράγκα, δηλαδή πολύ κοντά στο ιστορικό χαμηλό του 1,69 φράγκα.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη η μετοχή της Credit Suisse κατρακύλησε κάτω των 1,7 φράγκων, βουλιάζοντας στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών και εμφανίζοντας σωρευτικές απώλειες της τάξης του 97% σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά του 2007.

Παραμένουν οι ανησυχίες

Αναμφίβολα, η έγκαιρη παρέμβαση των ελβετικών αρχών, μέσω της παροχής γραμμής χρηματοδότησης έως 50 δισ. φράγκων, δίνει στη διοίκηση της Credit Suisse τον απαιτούμενο χρόνο, ώστε να διορθώσει κάπως τα πράγματα και να αντιμετωπίσει τις εκροές κεφαλαίων. Γι’ αυτό, άλλωστε, χθες η μετοχή αντέδρασε με ένα +18%.

Ωστόσο, σε μακροπρόθεσμο επίπεδο το πρόβλημα παραμένει, καθώς όλοι συμφωνούν ότι απαιτούνται ριζικές και σκληρές αποφάσεις. Αυτό ακριβώς υποδηλώνει και η εκτίναξη των CDS, δηλαδή του κόστους ασφάλισης έναντι πιθανής χρεοκοπίας.

Ήδη η JP Morgan, σε χθεσινό της report, υποστήριξε ότι τα σενάρια για το μέλλον της Credit Suisse είναι μόλις τρία, με πιθανότερο όλων την εξαγορά της ελβετικής τράπεζας από την UBS.

Η εμβληματική τράπεζα, από το περασμένο φθινόπωρο, βρίσκεται σε μια διαδικασία αναδιάρθρωσης, με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την επιστροφή στην κερδοφορία. Το σχέδιο ανάτασης περιλαμβάνει απόσχιση του επενδυτικού τομέα, πώληση περιουσιακών στοιχείων, περικοπές δαπανών και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Παρ’ όλα αυτά, οι αγορές δεν έχουν πειστεί ακόμη, καθώς το ιστορικό της Credit Suisse είναι αρκετά βαρύ. Σκάνδαλα, «σκοτεινές» υποθέσεις, μεγάλα πρόστιμα έχουν πληγώσει σημαντικά την εικόνα της ιστορικής τράπεζας. Αποτέλεσμα είναι οι εκροές κεφαλαίων να παραμένουν μεγάλες.

Αν σου άρεσε κάνε