Ανακόπηκε o κατήφορος των διεθνών τιμών του πετρελαίου

Ανακόπηκε o κατήφορος των διεθνών τιμών του πετρελαίου

ΑΓΟΡΕΣ UPD 21:09 Δημιουργία 16/03/23, 15:19
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Άνοδο σημειώνουν την Πέμπτη οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου έπειτα από τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 15 μηνών.

Το τριήμερο πτωτικό σερί στις τιμές του «μαύρου χρυσού» πυροδοτήθηκε από την πρόσφατη τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ και επιταχύνθηκε από την κάλυψη των δικαιωμάτων προαίρεσης.

Πιο αναλυτικά, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αμερικανικού αργού (WTI) διαπραγματεύονταν κοντά στα 68 δολάρια το βαρέλι το πρωί της Πέμπτης ύστερα από πτώση περίπου 12% κατά τις τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις. Λίγο μετά το μεσημέρι το ποσοστό της ανόδου ήταν στο 0,9% περίπου. Το Brent παράδοσης Μαΐου κέρδισε 0,5% στα 74,09 δολάρια το βαρέλι, αφού έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2021 την Τετάρτη.

Η αναταραχή που προκλήθηκε από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και τη νέα αναταραχή στην Credit Suisse Group AG είχε αρνητικό αντίκτυπο σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία, με τις πωλήσεις στο πετρέλαιο να επιταχύνονται, καθώς οι εταιρείες προσπάθησαν να περιορίσουν την έκθεσή τους στην αγορά δικαιωμάτων προαίρεσης.

«Φαίνεται να βαδίζουμε σε λεπτό πάγο αυτήν την στιγμή, με το εύθραυστο περιβάλλον κινδύνου να προσπαθεί ακόμη να σταθεροποιηθεί από την πτώση της SVB», δήλωσε ο Γιπ Γιουν Ρονγκ, στρατηγικός αναλυτής αγοράς της IG Asia Pte στη Σιγκαπούρη. «Φαίνεται να υπάρχει έλλειψη ανοδικών «καταλυτών για τις τιμές του πετρελαίου που να μπορούν να αξιοποιηθούν προς το παρόν».

Ο κορυφαίος αξιωματούχος του ΟΠΕΚ νωρίτερα μέσα στον μήνα επισήμανε τις ανησυχίες για την επιβράδυνση της ζήτησης στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ με τους επενδυτές να περιμένουν να δουν πως θα αντιδράσει το καρτέλ στην πρόσφατη πτώση. Ωστόσο, οι traders εγκαταλείπουν τα στοιχήματα ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια εν μέσω της τραπεζικής αναταραχής.

Τα περαιτέρω κέρδη των τιμών του πετρελαίου μπορεί να είναι περιορισμένα βραχυπρόθεσμα, με τον ΟΠΕΚ αυτή την εβδομάδα να προβλέπει ένα περιορισμένο πλεόνασμα για δεύτερο τρίμηνο, μια περίοδο που η ζήτηση είναι παραδοσιακά χαμηλότερη καθώς πλησιάζουμε στο καλοκαίρι. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η αγορά βρίσκεται ήδη σε πλεονασματική θέση λόγω της ρωσικής παραγωγής.

Τα αμερικανικά αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 1,55 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας την Τετάρτη. Οι καθαρές συνολικές εξαγωγές πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένων του αργού και των διυλισμένων προϊόντων, αυξήθηκαν στα 3,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Ο αριθμός αυτός έχει ξεπεραστεί μόνο μία φορά από το 1990.

Αν σου άρεσε κάνε