Σε αρνητικό πρόσημο ο χρυσός μετά το «ράλι» του +5%

Σε αρνητικό πρόσημο ο χρυσός μετά το «ράλι» του +5%

ΑΓΟΡΕΣ UPD 20:22 Δημιουργία 14/03/23, 16:26
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε αρνητικό έδαφος υποχωρεί την Τρίτη η τιμή του χρυσού, διορθώνοντας από το +5% των προηγούμενων τριών συνεδριάσεων.

Το ράλι της τιμής του χρυσού προέκυψε από τη μαζική στροφή των επενδυτών προς τα ασφαλή καταφύγια, ως απόρροια της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank. H χρεοκοπία της αμερικανικής τράπεζας, σε συνδυασμό με την απότομη πτώση των αποδόσεων στα αμερικανικά ομόλογα και την υποχώρηση του δολαρίου, έδωσαν σημαντικά στηρίγματα στο πολύτιμο μέταλλο, με αποτέλεσμα τη Δευτέρα να καταγράψει την ισχυρότερη ημερήσια άνοδο από τον Νοέμβριο.

Σήμερα, όμως, η ανάκαμψη του δολαρίου έρχεται να ανατρέψει τη θετική εικόνα του χρυσού, κάτι που σχετίζεται και με τα επικείμενα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό.

Σε αυτό το σκηνικό η τιμή του μετάλλου υποχωρεί κατά 0,41% και διαμορφώνεται στα 1,908 δολάρια ανά ουγγιά.

Ας σημειωθεί ότι εφόσον ο δείκτης τιμών καταναλωτή διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα (άνω του 6%), τότε είναι πολύ πιθανό η κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων στις 22 Μαρτίου, παρά τη διάχυτη ανησυχία για τις τραπεζικές και οικονομικές εξελίξεις.

Από την πλευρά του, ένα υψηλότερο επιτόκιο αναμένεται να παράσχει ώθηση στην αξία του δολαρίου, με αποτέλεσμα ο χρυσός να καταστεί λιγότερο ελκυστικός για τους μη Αμερικανούς επενδυτές. Εξ ου και οι σημερινές απώλειες.

Φυσικά, όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη των τραπεζικών προκλήσεων, καθώς δεν είναι λίγοι οι αναλυτές, οι οποίοι εκτιμούν ότι υπό τον φόβο ενός ντόμινο καταρρεύσεων, η Federal Reserve θα διστάσει να προχωρήσει σε περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, θυσιάζοντας έτσι τον πληθωρισμό. Σήμερα, το βασικό επιτόκιο της Fed κυμαίνεται στο εύρος 4,5% – 4,75%.

Αν σου άρεσε κάνε