Στο ασφαλές καταφύγιο του χρυσού οι επενδυτές - Άλμα 0,9% για την τιμή spot

Στο ασφαλές καταφύγιο του χρυσού οι επενδυτές - Άλμα 0,9% για την τιμή spot

ΑΓΟΡΕΣ UPD 14:35 Δημιουργία 13/03/23, 11:45
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Συνεχίζεται και σήμερα η ανοδική πορεία του χρυσού, μετά το «άλμα» της τάξης του 2% την Παρασκευή, εν μέσω των σοβαρών αναταράξεων στον τραπεζικό κλάδο.

Σε άνοδο βρίσκονται και υπόλοιπα μέταλλα, καθώς το επενδυτικό κλίμα «γέρνει» υπέρ της λιγότερο επιθετικής νομισματικής πολιτικής εκ μέρους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed).

Η χρεοκοπία της Silicon Valley Bank – η δεύτερη μεγαλύτερη κατάρρευση αμερικανικού πιστωτικού ιδρύματος μετά το 2008- προκάλεσε έντονες ανησυχίες για πιθανές δευτερογενείς επιπτώσεις σε όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα και ώθησε τους Αμερικανούς αξιωματούχους να αναλάβουν δράση για την προστασία των κεφαλαίων των καταθετών την Κυριακή.

Σε αυτό το κλίμα ο χρυσός «σκαρφάλωσε» σε υψηλό ενός μήνα και τα βασικά μέταλλα ενισχύθηκαν, καθώς το δολάριο και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων υποχώρησαν λόγω των εικασιών ότι η Fed θα επιβραδύνει το ρυθμό αύξησης των επιτοκίων. Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs Group Inc. δεν αναμένουν πλέον αύξηση από την κεντρική τράπεζα στη συνεδρίαση του Μαρτίου, δεδομένων των πιέσεων στο τραπεζικό σύστημα.

«Η πτώχευση της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ την Παρασκευή προκάλεσε πανικό στην αγορά, ο οποίος περιόρισε σημαντικά τις προσδοκίες της αγοράς για αυξήσεις των επιτοκίων», έγραψε σε σημείωμα προς τους πελάτες της η Jinrui Futures Co.

Η τιμή spot του πολύτιμου μετάλλου σημείωσε άνοδο 0,9% στα 1.885,57 δολάρια ανά ουγγιά στην αγορά της Σιγκαπούρης. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει ενισχυθεί πάνω από 3% από την προηγούμενη Τετάρτη, καθώς η ανησυχία για την SVB εντάθηκε. Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot Index υποχώρησε 0,9% έπειτα από την πτώση 0,4% την Παρασκευή.

Ο χαλκός σημείωσε άλμα 0,8% και το αλουμίνιο πρόσθεσε 0,2%, ενώ ο ψευδάργυρος αυξήθηκε 0,5%. Το ασήμι ενισχύθηκε κατά 1,3% και το παλλάδιο σημείωσε άνοδο 2,9%.

Τα αμερικανικά futures για τον χρυσό ενισχύονται κατά 0,9% στα 1.884,30 δολάρια.

Αν σου άρεσε κάνε