Πράσινα τα ταμπλό στις ευρωαγορές - Σε άνοδο ο δείκτης Stoxx 600

Πράσινα τα ταμπλό στις ευρωαγορές - Σε άνοδο ο δείκτης Stoxx 600

ΑΓΟΡΕΣ UPD 16:34 Δημιουργία 03/03/23, 11:28
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε θετικό έδαφος κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές αποτιμούν την πληθώρα των οικονομικών στοιχείων που είδαν το φως της δημοσιότητας την εβδομάδα που τελειώνει.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωνε άνοδο 0,5% λίγο μετά το άνοιγμα, καθώς οι τεχνολογικές μετοχές ενισχύονταν κατά 1,5%. Αυτή την ώρα ο δείκτης σημείωνει άνοδο κατά 0,58% στις 462,9 μονάδες. Οι μετοχές των μέσων ενημέρωσης ήταν από τους λίγους κλάδους που σημείωσαν απώλειες, με πτώση 0,3%.

Στους επιμέρους δείκτες, ο βρετανικός FTSE 100 με άνοδο 0,31%, ο γερμανικός DAX +0,80%, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 0,52%, ο ιταλικός FTSE MIB με άνοδο 0,94% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 με κέρδη 0,83%.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό ήταν υψηλότερα του αναμενόμενου. Μια έκτακτη εκτίμηση για την ευρωζώνη έδειξε ότι ο γενικός πληθωρισμός υποχώρησε από το 8,6% στο 8,5%, αλλά αυτό ήταν πάνω από την εκτίμηση – ενώ ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε από το 5,3% στο 5,6%.

Οι τιμές αυξήθηκαν απροσδόκητα στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε την Πέμπτη ότι η επίτευξη του πληθωρισμού στο στόχο του 2% θα χρειαστεί ακόμη χρόνο και ότι η αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης που είχε προαναγγελθεί τον Μάρτιο εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω στο τραπέζι, όπως μετέδωσε το Reuters.

Ο μεταποιητικός δείκτης PMI της ευρωζώνης που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα έδειξε πτώση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Οι παγκόσμιες αγορές έλαβαν ώθηση την Πέμπτη από τα σχόλια του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Ατλάντα Ραφαέλ Μπόστικ, ο οποίος δήλωσε ότι είναι «σταθερά υπέρ» των αυξήσεων κατά ένα τέταρτο της μονάδας και ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να προχωρήσει «αργά και σταθερά».

Ωστόσο, σε ξεχωριστή ομιλία του, ο διοικητής της Fed Κρίστοφερ Γουάλερ έθεσε το ενδεχόμενο υψηλότερου τελικού επιτοκίου εάν ο πληθωρισμός δεν μειωθεί.

Ένα θετικό μήνυμα για την παγκόσμια οικονομία ήρθε από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας που ανέφερε ότι ο επίσημος δείκτης PMI στη μεταποίηση αυξήθηκε στο 52,6 τον Φεβρουάριο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2012.

Οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού σημείωσαν νωρίτερα άνοδο, ενώ τα futures των αμερικανικών μετοχών κινούνται πτωτικά.

Αν σου άρεσε κάνε