Αρνητικό κλίμα και πρόσημα στη Wall Street

Αρνητικό κλίμα και πρόσημα στη Wall Street

ΑΓΟΡΕΣ UPD 23:20 Δημιουργία 28/02/23, 23:15
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ισχυρές πιέσεις δέχτηκε την Τρίτη το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, υπό τον κίνδυνο νέων αυξήσεων των επιτοκίων απο την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε 234 μονάδες ή 0,71% στις 32.654 μονάδες. Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 υποχώρησε 0,32% στις 3.969 μονάδες, ενώ νωρίτερα είχε βρεθεί και σε θετικό έδαφος, ωστόσο, δεν κατάφερε στο κλείσιμο να διατητήσει το θετικό πρόσημο. Ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε απώλειες 0,1% στις 11.455 μονάδες.

Οι σημερινές διακυμάνσεις επέρχονται εν μέσω της αρνητικής «εικόνας» στην αγορά των κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου να φλερτάρει -εδώ κι ημέρες- με το όριο του 4%, δηλαδή με το υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Νοέμβριο.

Η εν λόγω κατάσταση συνδέεται άρρηκτα με τις εκτιμήσεις των traders ότι τα επιτόκια του δολαρίου θα ξεπεράσουν το 5% και θα κορυφωθούν στην περιοχή του 5,4%. Κι αυτό, παρά τις προσδοκίες του Ιανουαρίου ότι βρισκόμαστε κοντά στην σταδιακή ολοκλήρωση του τρέχοντος κύκλου σύσφιγξης.

Τα υψηλότερα επιτόκια, ναι μεν συνδράμουν στην αναχαίτιση του πληθωρισμού, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές ανάπτυξης, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες επιβράδυνσης ή και συρρίκνωσης του ΑΕΠ. Εξ ου και οι πιέσεις σε μετοχές και ομόλογα.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι αμερικανικοί δείκτες ετοιμάζονται να αποχαιρετήσουν τον Φεβρουάριο με αρνητικά πρόσημα, καθώς στο σύνολο του μήνα ο Dow Jones χάνει 4%, ο S&P 500 2,5% και ο Nasdaq 1%. Ο Dow Jones, μάλιστα, έχει ήδη απολέσει όλα τα κέρδη του 2023, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε πτωτικό έδαφος από τις αρχές του έτους.

Αν σου άρεσε κάνε