Βαριές απώλειες και για τον χρυσό, στον χειρότερο μήνα από τον Ιούνιο του 2021

Βαριές απώλειες και για τον χρυσό, στον χειρότερο μήνα από τον Ιούνιο του 2021

ΑΓΟΡΕΣ UPD 16:34 Δημιουργία 28/02/23, 16:26
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Προς τον χειρότερο μήνα από τον Ιούνιο του 2021 οδεύει και η τιμή του χρυσού στην αγορά εμπορευμάτων, καθώς οι επικείμενες νέες αυξήσεις των επιτοκίων, προκάλεσαν σημαντικές απώλειες μέσα στον Φεβρουάριο για το πολύτιμο μέταλλο.

Η τιμή των μελλοντικών συμβολαίων, ενδεικτικά, βρίσκεται στα 1.815,80 δολάρια ανά ουγγιά, χάνοντας 5,8% στο σύνολο του μήνα και διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών.

Παρότι ο χρυσός θεωρείται ασφαλές «καταφύγιο» σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού, οι νέες αυξήσεις επιτοκίων της Federal Reserve πλήττουν την ελκυστικότητά του και καθιστούν ακριβότερο το κόστος διακράτησης για τους μη Αμερικανούς επενδυτές.

Η ανθεκτικότητα του πληθωριστικού φαινομένου, εξάλλου, αναγκάζει την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ να αναθεωρήσει τη νομισματικής της πολιτική, με αποτέλεσμα οι traders να περιμένουν νέες αυξήσεις επιτοκίων.

Σήμερα το βασικό επιτόκιο κυμαίνεται στο 4,5% – 4,75% και οι αναλυτές περιμένουν ότι θα κορυφωθεί σε επίπεδα αισθητά άνω του 5% -και συγκεκριμένα στο 5,403%- κάτι το οποίο αφενός δίνει ώθηση στο δολάριο, αφετέρου πλήττει τη ζήτηση για τον χρυσό.

Κι όλα αυτά, ενώ στις αρχές του Φεβρουαρίου οι αγορές είχαν την... ψευδαίσθηση ότι βρισκόμαστε μία «ανάσα» από την ολοκλήρωση του κύκλου σύσφιγξης και τις πρώτες μειώσεις επιτοκίων.

Αν σου άρεσε κάνε