Όλεθρος στη Wall Street, βαρύτατες απώλειες και για τους τρεις δείκτες

Όλεθρος στη Wall Street, βαρύτατες απώλειες και για τους τρεις δείκτες

ΑΓΟΡΕΣ UPD 23:24 Δημιουργία 21/02/23, 23:19
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Με βαριές απώλειες έκλεισε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς ο φόβος των επενδυτών για τα απογοητευτικά εταιρικά αποτελέσματα σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για τις επόμενες κινήσεις της Federal, δημιουργούν ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ».

Οι επενδυτές αναμένουν με αγωνία τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, την Τετάρτη, ενόσω τα στοιχεία για τον πληθωρισμό χτυπούν καμπανάκι, καθώς έχουν αυξήσει τον κίνδυνο τα επιτόκια να παραμείνουν υψηλότερα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι πιέσεις στην αμερικανική αγορά έχουν επανέλθει πλήρως, δεδομένων των ανησυχιών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα επιστρέψει στις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της σε μια προσπάθεια να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό. Όλα αυτά την ώρα που ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πραγματοποιεί ταξίδι στην Ευρώπη.

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατρακύλησε κατά 696 μονάδες ή 1,88% και διαμορφώθηκε στις 33.179 μονάδες. Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 περιορίστηκε στο -1,91% και τις 4.001 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε βουτιά στο -2,24% και τις 11.523 μονάδες.

Εξάλλου, η Goldman Sachs σε σημερινή της έκθεση προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τρείς φορές τα επιτόκια της φέτος, με αποτέλεσμα το βασικό της επιτόκιο να φθάσει στο 3,5% από 3,25% που προέβλεπε έως τώρα.

Συγκεκριμένα εκτιμά ότι τον Μάρτιο θα προχωρήσει σε μία αύξηση κατά 0,5% και μια αύξηση κατά 25 μ.β. τον Ιούνιο. Η αγορά έχει αρχίσει να τιμολογεί τόσο ένα υψηλότερο τελικό επιτόκιο όσο και λιγότερες περικοπές μετά την κορύφωση.

«Στο πλαίσιο αυτής της ανθεκτικότητας, τα ονομαστικά επιτόκια των ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο και τώρα έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του περασμένου Δεκεμβρίου, όταν ξεκίνησε το ράλι, με παρόμοια ανατιμολόγηση τόσο στο εμπρόσθιο όσο και στο οπίσθιο άκρο της καμπύλης των ομολόγων.

Στην πραγματικότητα, οι στρατηγικοί αναλυτές μας εκτιμούν ότι, δεδομένου του υψηλού πήχη για την επιτάχυνση της Fed (στις 50 μ.β. τη συνεδρίαση), τα σημάδια των πιο ανθεκτικών πληθωριστικών πιέσεων από εδώ και πέρα θα γίνουν πιο αισθητά στην πιο απομακρυσμένη καμπύλη, περιορίζοντας την επιπεδοποίηση της καμπύλης», εκτιμά η επενδυτική τράπεζα.

Όσον αφορά την εικόνα του ιδιωτικού τομέα, βελτιώθηκε τον Φεβρουάριο με η επιχειρηματική δραστηριότητα όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της έρευνας της S&P Global. Ειδικότερα, σε υψηλό οκτώ μηνών διαμορφώθηκε ο συνθετικός δείκτης PMI, που καλύπτει μεταποίηση και υπηρεσίες, δηλαδή στο 50,2 το Φεβρουάριο, από 46,8 τον Ιανουάριο

Ο μεταποιητικός δείκτης PMI βελτιώθηκε σε υψηλό τεσσάρων μηνών στο 47,8 από 46,9 τον Ιανουάριο. Ο δείκτης για την παραγωγή στη μεταποίηση ενισχύθηκε στο 48,4 από 46,9 τον προηγούμενο μήνα.

«Για τον Φεβρουάριο βλέπουμε μια καλοδεχούμενη σταθεροποίηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας μετά από επτά μήνες υποχώρησης», ανέφερε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence.

Πτώση σημειώθηκε και για την τιμή του πετρελαίου Brent μετά την ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου. Ειδικότερα, η τιμή του Brent σημειώνει απώλειες 1,42% στα 82,88 δολάρια το βαρέλι ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) υποχωρεί 0,09% στα 76,28 δολάρια.

Απώλειες κατέγραψε και ο χρυσός, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιανουαρίου εν αναμονή της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed). Το ασήμι παράδοσης Μαρτίου κέρδισε 18 σεντς ή 0,8% στα 21,89 δολάρια η ουγγιά.

Το παλλάδιο παράδοσης Μαρτίου κέρδισε 28,20 δολάρια ή 1,9% στα 1.520,70 δολάρια η ουγγιά, ενώ η πλατίνα παράδοσης Απριλίου, κέρδισε 27,20 δολάρια ή σχεδόν 3% στα 948,60 δολάρια η ουγγιά. Ο χαλκός παράδοσης Μαρτίου κέρδισε 12 σεντς ή σχεδόν 2,9% στα 4,225 η λίβρα.

Αν σου άρεσε κάνε