Προειδοποίηση JP Morgan για τα ράλι στα διεθνή χρηματιστήρια

Προειδοποίηση JP Morgan για τα ράλι στα διεθνή χρηματιστήρια

ΑΓΟΡΕΣ UPD 17:49 Δημιουργία 20/02/23, 17:44
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η JP Morgan προειδοποιεί τους πολύ αισιόδοξους για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας επενδυτές -και ορισμένους αναλυτές- ότι θα απογοητευθούν.

Αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας αναφέρουν σε σημείωμά τους ότι είναι πολύ νωρίς να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο μίας ύφεσης, ιδιαίτερα καθώς η επίπτωση της νομισματικής πολιτικής μπορεί να γίνει αισθητή με υστέρηση 1-2 ετών.

Οι ίδιοι σημειώνουν επίσης ότι η Fed μπορεί να αλλάξει πολιτική μόνο στην περίπτωση ενός πολύ πιο αρνητικού μακροοικονομικού περιβάλλοντος από αυτό που περιμένουν σήμερα οι αγορές.

«Ιστορικά, οι μετοχές δεν πιάνουν κατά κανόνα πάτο πριν η Fed αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια και δεν είδαμε ποτέ τα χαμηλά τους επίπεδα πριν η κεντρική τράπεζα σταματήσει να τα αυξάνει... Η ζημιά έχει γίνει και τις επιπτώσεις πιθανόν δεν τις έχουμε δει ακόμα», υπογράμμισαν οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας.

Τα διεθνή χρηματιστήρια κάνουν ράλι φέτος λόγω των ελπίδων για αλλαγή πολιτικής από τη Fed, του ανοίγματος της κινεζικής οικονομίας και της χαλάρωσης της ευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης.

Η διάρκεια του πληθωρισμού

Ωστόσο, υπάρχουν ξανά ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα έχει μεγάλη διάρκεια, επηρεάζοντας αρνητικά τις αγορές. Τα σχόλια από τα «γεράκια» της Fed έχουν προκαλέσει επίσης φόβους ότι τα αμερικανικά επιτόκια μπορεί να κορυφωθούν σε υψηλότερα από τα αναμενόμενα επίπεδα.

Οι μετοχές είναι πιθανό να δουν τα υψηλότερα φετινά τους επίπεδα στο α’ τρίμηνο, ανέφερε ο επικεφαλής των αναλυτών της JP Morgan, ο οποίος έγινε επιφυλακτικός για τις μετοχές στα τέλη του 2022 ενώ ήταν θετικός στο μεγαλύτερο διάστημα της περσινής χρονιάς.

Η ομάδα του περιμένει ότι το ράλι θα καμφθεί εν μέσω προειδοποιητικών μηνυμάτων από βασικούς νομισματικούς δείκτες, όπως η ιδιαίτερα αντεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων των ομολόγων και η επιβράδυνση της προσφοράς χρήματος στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Αν σου άρεσε κάνε