Έντονες πιέσεις και στον χρυσό - Στο 2% η σωρευτική κάμψη της εβδομάδας

Έντονες πιέσεις και στον χρυσό - Στο 2% η σωρευτική κάμψη της εβδομάδας

ΑΓΟΡΕΣ UPD 18:27 Δημιουργία 17/02/23, 18:17
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σημαντικές απώλειες καταγράφει η τιμή του χρυσού, η οποία ετοιμάζεται για την τρίτη διαδοχική αρνητική εβδομάδα, ενόσω οι επενδυτές ανησυχούν για τον κίνδυνο περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων από τη Fed.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή του πολύτιμου μετάλλου διολισθαίνει σήμερα, Παρασκευή, κατά 1,07% και διαμορφώνεται στα 1.832 δολάρια ανά ουγγιά, χάνοντας σχεδόν 20 δολάρια σε σχέση με την Πέμπτη. Από τις αρχές της εβδομάδας δε, η σωρευτική κάμψη υπολογίζεται στο 2%.

Παρά το ότι ο χρυσός θεωρείται ένα ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού, η πρόθεση της κεντρικής τράπεζας να αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια καθιστά λιγότερο ελκυστικό το πολύτιμο μέταλλο, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να προχωρούν σε ρευστοποιήσεις.

Που ποντάρουν οι αναλυτές

Οι αναλυτές «ποντάρουν» πλέον σε νέες παρεμβάσεις από τη Federal Reserve, καθώς ο πληθωρισμός του Ιανουαρίου καθορίστηκε σε επίπεδα υψηλότερα του αναμενόμενου (6,4% αντί 6,2%). Έτσι, στη συνεδρίαση του Μαρτίου η κεντρική τράπεζα ετοιμάζεται για ακόμη μία αύξηση επιτοκίων (σήμερα βρίσκονται στο 4,5% – 4,75%)

Μάλιστα, δεν αποκλείεται να υπάρξουν ακόμη δύο ή και τρεις παρεμβάσεις, προτού ολοκληρωθεί ο τρέχων κύκλος σύσφιγξης, με το τελικό επιτόκιο να φθάνει ή και να υπερβαίνει το ψυχολογικό όριο του 5% -το υψηλότερο των τελευταίων πολλών ετών.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι το δολάριο να εκτοξεύεται στο ισχυρότερο επίπεδο των τελευταίων έξι εβδομάδων, κάτι το οποίο καθιστά ακριβότερο το κόστος αγοράς των συμβολαίων χρυσού από μη Αμερικανούς επενδυτές και ως εκ τούτου, πλήττει την ελκυστικότητα του μετάλλου ως επενδυτικό καταφύγιο.

Αν σου άρεσε κάνε