Οι μετοχές που ξεκλείδωσαν τα θετικά πρόσημα για τη Wall Street

Οι μετοχές που ξεκλείδωσαν τα θετικά πρόσημα για τη Wall Street

ΑΓΟΡΕΣ UPD 23:35 Δημιουργία 15/02/23, 23:26
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Δύσκολη μπορεί να χαρακτηριστεί η σημερινή συνεδρίαση του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης με τους δείκτες να αναζητούν τη... ρότα τους και τους επενδυτές να περιμένουν στα ακουστικά τους για τις επόμενες κινήσεις της Fed στο πεδίο των επιτοκίων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones λίγο πριν το κλείσιμο των συναλλαγών γύρισε θετικά με κέρδη 38 μονάδων ή 0,11% στις 34.128 μονάδες. Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 ενισχύθηκε 0,28% στις 4.147 μονάδες, ενώ ο Nasdaq βρέθηκε να κερδίζει 0,92% και να διαμορφώνεται στις 12.070 μονάδες

Οι μετοχές των SolarEdge και Generac ήταν αυτές που βοήθησαν τον S&P 500 να ξεφύγει από το αρνητικό πρόσημο καθώς σημείωσαν κέρδη 9,03% και 8% αντίστοιχα.

Ως «καύσιμο» λειτούργησε για τον Nasdaq η μετοχή της Airbnb με άλμα 13,35%, μετά τα ισχυρά της οικονομικά μεγέθη. Επιπλέον, βοήθησαν ο τίτλος της Tesla με κέρδη 2,38%, της Rivian με άνοδο 8,52% και της Lucid, η οποία ενισχύθηκε 6,58%.

Οι σημερινές διακυμάνσεις επέρχονται στον απόηχο των νέων μακροοικονομικών στοιχείων, με τις λιανικές πωλήσεις να αυξάνονται κατά 3% τον Ιανουάριο, ένα ποσοστό σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών (+1,9%).

Κι αυτό, αναμφίβολα, έρχεται να ενισχύσει την πεποίθηση περί ανθεκτικότητας της αμερικανικής οικονομίας, κάτι το οποίο δίνει το περιθώριο στην κεντρική τράπεζα να προχωρήσει «ελεύθερα» σε νέες αυξήσεις επιτοκίων, με στόχο την τελική ανάσχεση του πληθωρισμού.

Δεν θα πρέπει ξεχνάμε ότι τα στοιχεία για τον πρώτο μήνα του 2023 δεν αποδείχθηκαν και τα καλύτερα δυνατά, δεδομένου ότι ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 6,4% έναντι των προβλέψεων περί επιβράδυνσης στο 6,2%. Τον Δεκέμβριο του 2022 είχε καθοριστεί στο 6,5%.

Αυτό σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων (σήμερα βρίσκονται στο 4,5% – 4,75%), προκειμένου να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα το πληθωριστικό πρόβλημα. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εθνική οικονομία, η οποία κατά παράδοση εχθρεύεται τα υψηλά επιτόκια.

Αν σου άρεσε κάνε