Νέα βουτιά για τις τιμές του πετρελαίου

Νέα βουτιά για τις τιμές του πετρελαίου

ΑΓΟΡΕΣ UPD 19:34 Δημιουργία 14/02/23, 19:26
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε αρνητικό έδαφος διολισθαίνουν οι τιμές του πετρελαίου, μετά την απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να αυξήσει τα επίπεδα της προσφοράς, μέσω της διάθεσης περισσότερων βαρελιών από το κρατικό απόθεμα.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της Τρίτης, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ υποχωρούν κατά 1,3% και περιορίζονται στα 79,09 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη χάνουν περίπου 1% και αναδιπλώνονται στα 85,81 δολάρια ανά βαρέλι. Και οι δύο τιμές οδεύουν προς τις υψηλότερες ημερήσιες απώλειες από τις 3 Φεβρουαρίου.

Οι σημερινές απώλειες επέρχονται στον απόηχο της απελευθέρωσης 26 εκατ. βαρελιών από το Στρατηγικό Απόθεμα των ΗΠΑ, το οποίο ήδη βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1983, σε μια προσπάθεια της Ουάσιγκτον να αυξήσει την προσφορά και να περιορίσει τις τιμές.

Υπενθυμίζεται ότι το 2022 ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προχώρησε στην πώληση 180 εκατομμυρίων βαρελιών από το κρατικό απόθεμα, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην αποκλιμάκωση του υψηλού ενεργειακού κόστους.

Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές αναμένουν και τα ετήσια στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό του Ιανουαρίου (θα ανακοινωθούν στις 15.30), τα οποία εν πολλοίς θα καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας.

Εφόσον ο δείκτης τιμών δεν αποκλιμακωθεί επαρκώς, είναι πιθανό η Federal Reserve να προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων τον Μάρτιο, κάτι που θα καταστήσει λιγότερο ελκυστικά τα εμπορεύματα, συμπεριλαμβανομένου και του πετρελαίου.

Πάντως, πρόσφατη έρευνα του Reuters έδειξε ότι οι αναλυτές αναμένουν τουλάχιστον ακόμη δύο αυξήσεις επιτοκίων τους επόμενους μήνες. Ας σημειωθεί ότι σήμερα το βασικό επιτόκιο βρίσκεται στο 4,5% – 4,75%, ενώ ο πληθωρισμός (στοιχεία Δεκεμβρίου) έχει επιβραδυνθεί στο 6,5%.

Αν σου άρεσε κάνε