Σε πτώση οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, στα προπολεμικά επίπεδα το φυσικό αέριο

Σε πτώση οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, στα προπολεμικά επίπεδα το φυσικό αέριο

ΑΓΟΡΕΣ UPD 16:45 Δημιουργία 13/02/23, 16:40
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ισχυρή πτώση καταγράφουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, καθώς οι επενδυτές «ποντάρουν» ότι η Fed θα αυξήσει κι άλλο τα επιτόκιά της, καταφέρνοντας έτσι πλήγμα στη ζήτηση εμπορευμάτων και υπονομεύοντας την παγκόσμια ανάπτυξη.

Είναι ενδεικτικό ότι τα αμερικανικά συμβόλαια WTI υποχωρούν κάτω των 79 δολαρίων ανά βαρέλι, ανακόπτοντας την ανοδική κίνηση της προηγούμενης εβδομάδας. Την ίδια στιγμή, τα ευρωπαϊκά συμβόλαια Brent διολισθαίνουν στα επίπεδα των 85 δολαρίων ανά βαρέλι.

Οι επενδυτές φοβούνται ότι η Federal Reserve θα συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων, με στόχο την αναχαίτιση του πληθωρισμού. Οι σφιχτές νομισματικές συνθήκες, όπως είναι γνωστό, ενισχύουν το δολάριο, πλήττουν τη ζήτηση για εμπορεύματα -συμπεριλαμβανομένου και του πετρελαίου- και υπονομεύουν την ανάπτυξη. Εξ ου και οι σημερινές πιέσεις.

Ας σημειωθεί ότι στην τελευταία συνεδρίαση (1η Φεβρουαρίου) η Fed αύξησε τα επιτόκια στο 4,5% – 4,75%, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο και νέων παρεμβάσεων τους επόμενους μήνες. Αύριο, μάλιστα, θα δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου, τα οποία εν πολλοίς θα καθορίσουν τις μελλοντικές αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας.

Το αργό, μέχρι πρότινος, είχε πραγματοποιήσει μια δυναμική «είσοδο» στο 2023, καθώς οι επενδυτές αποτιμούσαν αφενός τον θετικό αντίκτυπο από το άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας, αφετέρου τις συνέπειες από τη συνεχιζόμενη μείωση της ρωσικής παραγωγής. Αποτέλεσμα ήταν οι τιμές να κάνουν ένα μίνι – ράλι την προηγούμενη εβδομάδα (8,6%)

«Η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης τίθεται στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών, ενώ διανύουμε το 2023. Βλέπουμε μια κίνηση κατοχύρωσης των κερδών μετά την ανοδική κίνηση της προηγούμενης εβδομάδας» σχολιάζει στο Bloomberg o Γουόρεν Πάτερσον, αναλυτής της ING Group.

Το φυσικό αέριο

Την ίδια ώρα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2021 υποχωρεί η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ενόσω ενισχύεται η πεποίθηση ότι κα’ όλη τη διάρκεια των επόμενων μηνών θα υπάρχει μια σταθερή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Είναι ενδεικτικό ότι τα συμβόλαια TTF στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Άμστερνταμ -σημείο αναφοράς για όλη την Ευρώπη- υποχωρούν τη Δευτέρα κατά -4,5% και διαμορφώνονται στα 52 ευρώ ανά μεγαβατώρα, καθώς όλα τα σημάδια δείχνουν ότι τα χειρότερα έχουν περάσει. Τουλάχιστον για τον φετινό χειμώνα.

Οι φόβοι για διακοπές ρεύματος και εκτεταμένα black-outs τελικά δεν επιβεβαιώθηκαν, χάρη στον ηπιότερο καιρό, τη μικρότερη ζήτηση και την αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Παράγοντες, οι οποίοι αντιστάθμισαν τις μεγάλες απώλειες από ρωσικό αέριο.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ήταν τα αποθέματα ενέργειας της Γηραιάς Ηπείρου να παραμείνουν σε σταθερά υψηλά επίπεδα, διατηρώντας τις τιμές σε ελεγχόμενα όρια και αποτρέποντας μια ευρεία ενεργειακή κρίση.

Στο θετικό κλίμα συνέβαλε, επίσης, η επαναλειτουργία ορισμένων πυρηνικών αντιδραστήρων στη Γαλλία (είχαν προσωρινά τεθεί εκτός λειτουργίας, λόγω εργασιών συντήρησης), εξέλιξη που ενίσχυσε την παραγωγική δυναμική της Ευρώπης.

Υπενθυμίζεται ότι στην κορύφωση της ενεργειακής κρίσης (Αύγουστος του 2022) η τιμή των συμβολαίων TTF είχε εκτοξευθεί στα επίπεδα των 330 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Και πλέον οι τιμές του φυσικού αερίου επέστρεψαν στα επίπεδα που βρίσκονταν προ της έναρξης του πολέμου στην Ουκρανία.

Με πληροφορίες από Newmoney.gr

Αν σου άρεσε κάνε