Τεχνητή Νοημοσύνη: Το νέο El Dorado για τους επενδυτές της Wall Street

Τεχνητή Νοημοσύνη: Το νέο El Dorado για τους επενδυτές της Wall Street

ΑΓΟΡΕΣ UPD 21:20 Δημιουργία 10/02/23, 21:16
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) φαίνεται ότι αποτελεί το νέο El Dorado για τους επενδυτές της Wall Street, με τα κατορθώματα της ChatGPT να βρίσκουν πολλούς μιμητές, όπως για παράδειγμα τις Baidu, Alibaba και Google.

Οι ειδικοί πλέον «βλέπουν» τεράστια περιθώρια κέρδους αν κρίνουμε από το πρόσφατο report της Morgan Stanley, το οποίο υπογράφεται από τον Έντουαρντ Στάνλεϊ και το οποίο κάνει λόγο για μια «τεχνολογία με πραγματικό αντίκτυπο στην αγορά».

Η Microsoft ήταν η πρώτη μεγάλη εταιρεία, η οποία διέβλεψε εγκαίρως τις μεγάλες προοπτικές. Και γι’ αυτό, πριν μερικά χρόνια (συγκεκριμένα το 2019) αποφάσισε να δώσει 1 δισ. δολάρια στην OpenAI, η οποία μόλις είχε ξεκινήσει να αναπτύσσει την πλατφόρμα της ChatGPT. Πριν ορισμένες ημέρες (23 Ιανουαρίου), έσπευσε να χορηγήσει ακόμη 10 δισ. δολάρια.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ολοένα και εντονότερη καθίσταται και η παρουσία των ETFs, δηλαδή των αυτόματων trackers, τα οποία ακολουθούν μετοχές που σχετίζονται με την ΑΙ. Για του λόγου το αληθές:

-Το «Global X Robotics & Artificial Intelligence» περιλαμβάνει 42 μετοχές αναπτυγμένων αγορών. Πρόκειται για εταιρείες, οι οποίες αναμένεται να ωφεληθούν από την αύξηση της ρομποτικής και της ΑΙ. Δημιουργήθηκε το 2016 και πλέον έχει αξία 1,6 δισ. δολαρίων.

-Το «iShares Robotics and Artificial Intelligence Multisector» διαθέτει 119 μετοχές εταιρειών, των οποίων τα έσοδα κατά τουλάχιστον 50% προέρχονται από τη ρομποτική και την ΑΙ ή έχουν σημαντική έκθεση σ’ αυτούς τους τομείς. Ξεκίνησε το 2018 και σήμερα διαχειρίζεται assets 269 δισ. δολαρίων.

-Το «First Trust Nasdaq Artificial Intelligence & Robotics» περικλείει 111 μετοχές, οι οποίες έχουν στάθμιση ανάλογη με τον βαθμό έκθεσης στην ΑΙ και τη ρομποτική. Ξεκίνησε το 2018 και σήμερα αξίζει 205 εκατ. δολάρια.

-Το «Robo Global Artificial Intelligence» διαχειρίζεται assets 24 εκατ. δολαρίων και ιδρύθηκε το 2020. Περιλαμβάνει 69 μετοχές, οι οποίες έχουν βαρύτητα ανάλογα με το ποσοστό εσόδων από τον κλάδο της ΑΙ.

-Το νεότερο και μικρότερο ETF της σχετικής λίστας ονομάζεται «WisdomTree Artificial Intelligence and Innovation Fund». Ιδρύθηκε στις 7 Δεκεμβρίου του 2022 και έχει αξία 1,8 εκατ. δολαρίων. Διαθέτει 76 μετοχές εταιρείες, των οποίων τα έσοδα παράγονται κατά τουλάχιστον 50% από την ΑΙ ή την καινοτομία.

Από το σύνολο των παραπάνω μετοχών ΑΙ, οι 88 λαμβάνουν κάλυψη από τουλάχιστον πέντε αναλυτές του FactSet. Και τα στατιστικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι οι 30 έχουν σύσταση «buy» από τουλάχιστον το 75% των αναλυτών. Καθ’ όλου άσχημα δηλαδή.

Συγχρόνως, 20 εξ αυτών των μετοχών διαθέτουν περιθώριο ανόδου έως 85% μέσα στο το επόμενο 12μηνο:

-Darktrace (Ηνωμένο Βασίλειο) περιθώριο 85%

-Taiwan Semiconductor (Ταϊβάν) περιθώριο 66%

-Meituan (Κίνα) περιθώριο 56%

-JD.com (Κίνα) περιθώριο 48%

-CrowdStrike (ΗΠΑ) περιθώριο 40%

-Alibaba (Κίνα) περιθώριο 40%

-Amazon (ΗΠΑ) περιθώριο 34%

-Nidec (Ιαπωνία) περιθώριο 31%

-Sony (Ιαπωνία) περιθώριο 28%

-PROS (ΗΠΑ) περιθώριο 27%

-Alphabet (ΗΠΑ) περιθώριο 27%

-Denso (Ιαπωνία) περιθώριο 24%

-Palo Alto (ΗΠΑ) περιθώριο 24%

-Infineon Technologies (Γερμανία) περιθώριο 24%

-Nice (Ισραήλ) περιθώριο 19%

-ASML (Ολλανδία) περιθώριο 18%

-Samsung (Νότια Κορέα) περιθώριο 18%

-Synopsiys (ΗΠΑ) περιθώριο 16%

-ServiceNow (ΗΠΑ) περιθώριο 12%

-Apple (ΗΠΑ) περιθώριο 11%

ChatGPT: Τι είναι και πώς λειτουργεί

Το ChatGPT (Generative Pretrained Transformer – Παραγωγικός Προεκπαιδευμένος Μετασχηματιστής) αποτελεί μια εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης, η οποία πραγματοποιεί διάλογο και δίνει απαντήσεις (chatbot) στους χρήστες.

Η υπηρεσία βγήκε στην αγορά τον Νοέμβριο 2022 από την OpenAI. Βασίζεται στην «οικογένεια» μεγάλων γλωσσικών μοντέλων GPT-3.5 και είναι βελτιστοποιημένο τόσο με εποπτευόμενες όσο και με ενισχυτικές τεχνικές εκμάθησης.

Πολύ γρήγορα ξεχώρισε για τις λεπτομερείς απαντήσεις που παρείχε σε πολλά γνωστικά πεδία. Ωστόσο,η εφαρμογή περιστασιακά παρέχει και μη ορθές απαντήσεις -σε κάποιες περιπτώσεις- κι αυτό αναγνωρίστηκε ως ένα μειονέκτημα.

Μετά τη δημοσιοποίηση της εφαρμογής ChatGPT, η εταιρεία OpenAI αποτιμήθηκε χρηματιστηριακά στην αξία των 29 δισ. δολαρίων.

Στον πυρήνα της, η τεχνολογία εδράζεται σε έναν τύπο τεχνητής νοημοσύνης, ο οποίος ονομάζεται γλωσσικό μοντέλο, δηλαδή ένα σύστημα πρόβλεψης που ουσιαστικά μαντεύει τι πρέπει να γράψει, με βάση προηγούμενα κείμενα που έχει επεξεργαστεί.

Το GPT κατασκευάστηκε με έναν εξαιρετικά μεγάλο όγκο δεδομένων, μεγάλο μέρος των οποίων προέρχεται από το διαδίκτυο. Εκπαιδεύτηκε επίσης ,σε παραδείγματα ανθρώπινων συνομιλιών, κάτι που καθιστά τον διάλογό του σημαντικά πιο ανθρώπινο.

Με πληροφορίες από Imerisia.gr

Αν σου άρεσε κάνε