Η BlueBay προειδοποιεί για τα επιτόκια και προετοιμάζεται για sell-off στην αγορά ομολόγων

Η BlueBay προειδοποιεί για τα επιτόκια και προετοιμάζεται για sell-off στην αγορά ομολόγων

ΑΓΟΡΕΣ UPD 19:59 Δημιουργία 10/02/23, 19:56
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Μετά από τις επιτυχημένες κινήσεις του το 2022 στις αγορές ομολόγων, το επενδυτικό ταμείο Global Sovereign Opportunities Fund της BlueBay Asset Management έχει προετοιμαστεί για ένα ακόμα sell-off ομολόγων το 2023.

Το ταμείο έχει short τοποθετήσεις σε ό,τι αφορά τα ομόλογα δημοσίου των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Ιταλίας, σύμφωνα με τον Chief Investment Officer της εταιρείας, Μαρκ Ντάουντινγκ, ο οποίος υποστηρίζει πως η αγορά αγνοεί το γεγονός πως οι κεντρικές τράπεζες ενδέχεται να συνεχίσουν την επιθετική σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής.

Σύμφωνα με τον Ντάουντινγκ, «πιστεύουμε πως οι αγορές ομολόγων κάνουν λάθος όσον αφορά τις εκτιμήσεις τους για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών. Οι επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζιτών ενδέχεται να παραμείνουν επιθετικές».

Το επενδυτικό ταμείο των $416 εκατομμυρίων είχε αποδόσεις άνω του 19% το 2022 και κατέλαβε την πρώτη θέση στη λίστα των ευρωπαϊκών ταμείων αυτού του είδους της Morningstar Direct. Ο κ. Ντάουντινγκ τόνισε πως η κερδοφορία αυτή οφειλόταν στις επενδυτικές τους τοποθετήσεις στην βρετανική αγορά ομολόγων αλλά και σε ό,τι αφορά τις κινήσεις της Τράπεζας της Ιαπωνίας για ρύθμιση της πολιτικής ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων των ιαπωνικών ομολόγων.

Η τρέχουσα στάση του επενδυτικού ταμείου μπορεί, μεν, να αποτελεί μία αντίθετη στάση σε σχέση με την ευρύτερη αγορά, αλλά θα αποδειχθεί προσοδοφόρα εάν ο πληθωρισμός παραμείνει σε υψηλά επίπεδα. Σημειωτέον πως σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα μακροοικονομικά δεδομένα της Ισπανίας, ο πληθωρισμός στη χώρα αυξήθηκε απροσδόκητα τον Ιανουάριο μετά από πέντε μήνες επιβράδυνσης. Ο πληθωρισμός της Γαλλίας κατέγραψε κι αυτός ανάκαμψη.

Άλλοι κολοσσοί όπως BlackRock Inc. και Fidelity Investments έχουν πολλάκις προειδοποιήσει πως οι επενδυτές υποτιμούν τον κίνδυνο του πληθωρισμού και του τελικού επιπέδου των επιτοκίων.

Προς το παρόν, η αισιοδοξία των αγορών έχει αποδειχθεί κερδοφόρα. Ο δείκτης Bloomberg Global Aggregate Index ο οποίος παρακολουθεί την πορεία των ομολόγων επενδυτικού βαθμού έχει καταγράψει αύξηση της τάξης του 3% φέτος, ανακάμπτοντας μέρος της κατάρρευσης του 16% του 2022 όταν είχε επηρεαστεί από την αύξηση του πληθωρισμού και την απότομη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών.

Τα στελέχη της Fed αναμένεται να αυξήσουν τα επιτόκιά τους κατά 25 μονάδες βάσης την Τετάρτη, περιορίζοντας τις αντίστοιχες, πολλαπλές αυξήσεις των 50 μονάδων βάσης το 2022, δεδομένης της σχετικής μείωσης των πληθωριστικών στοιχείων.

Εκτός από τις προαναφερθείσες επενδυτικές τοποθετήσεις, το ταμείο Global Sovereign Opportunities Fund της BlueBay Asset Management σορτάρει τη βρετανική στερλίνα ενώ αναμένει πως στις αναπτυσσόμενες αγορές της Βραζιλίας και της Νότιας Αφρικής, οι αποδόσεις των ομολόγων πρόκειται να καταγράψουν μείωση παρά τη μεταβλητότητα στην πολιτική σκηνή των χωρών αυτών. Παράλληλα, το ταμείο επιλέγει «συγκεκριμένες επενδύσεις στις αγορές των αναπτυσσόμενων αγορών (ΕΜ)» όπως το Ομάν και η Ρουμανία.

Αν σου άρεσε κάνε