Στα 850 δισ. ευρώ εκτοξεύτηκαν το 2022 οι διεθνείς αγορές εμπορίας ρύπων

Στα 850 δισ. ευρώ εκτοξεύτηκαν το 2022 οι διεθνείς αγορές εμπορίας ρύπων

ΑΓΟΡΕΣ UPD 20:49 Δημιουργία 07/02/23, 20:47
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε επίπεδα ρεκόρ εκτοξεύτηκαν οι διεθνείς αγορές εμπορίας δικαιωμάτων διοξειδίου του άνθρακα (CO2) το 2022, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Συγκεκριμένα, η αξία των διεθνών αγορών CO2 έφτασαν τα 850 δισ. ευρώ, καθώς «άλλαξαν χέρια» τα δικαιώματα ρύπων ύψους 12,5 δισ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα. Αν και ο όγκος των ρύπων ήταν κατά 20% μικρότερος, η αξία των συναλλαγών αυξήθηκε κατά 14%, λόγω της εκτίναξης των τιμών, γεγονός που ταυτόχρονα αντανακλά τη συνεχή αύξηση του ενδιαφέροντος για την επίτευξη των περιβαλλοντολογικών στόχων προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου..

Τα σκήπτρα μεταξύ των αγορών του κλάδου κατέχει η ευρωπαϊκή αγορά εμπορίας δικαιωμάτων ρύπων, το EU ETS (Emissions Trading System), που δημιουργήθηκε το 2005 και πλέον αναλογεί στο 87% της δραστηριότητας του κλάδου διεθνώς. Το EU ETS έφτασε σε αξία τα 751 δισ. ευρώ πέρυσι, με άνοδο κατά 10% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Συγκριτικά οι δύο έτερες μεγάλες αγορές διεθνώς, το Western Climate Initiative και το Regional Greenhouse Gas Initiative, έχουν από κοινού αξία που δεν ξεπερνά τα 60 δισ. ευρώ.

Η τιμή των δικαιωμάτων άνθρακα στην ευρωπαϊκή αγορά κινήθηκε κατά μέσο όρο στα 80 ευρώ τον τόνο, τιμή που αναλογεί σε θεαματική αύξηση κατά 50% μέσα σε μια χρονιά.

Αναλυτές του κλάδου σχολιάζουν δε, πως η φετινή χρονιά θα είναι στρατηγικής σημασίας για την ευρωπαϊκή αγορά ρύπων, καθώς θα τεθεί σε εφαρμογή η μεταρρύθμιση της πλατφόρμας που αποφάσισαν τα κράτη μέλη στο πλαίσιο της προσπάθειας της περιοχής να επιταχύνει την πράσινη μετάβαση της και να «σκληρύνει» το πλαίσιο των κλιματικών πολιτικών. Κυριότερο μέτρο των αλλαγών είναι η σημαντική περικοπή των δικαιωμάτων που θα είναι διαθέσιμα στο σύστημα.

Αν σου άρεσε κάνε