Ημέρα ρευστοποιήσεων και απώλειες για τη Wall Street

Ημέρα ρευστοποιήσεων και απώλειες για τη Wall Street

ΑΓΟΡΕΣ UPD 20:17 Δημιουργία 03/02/23, 20:10
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Με μεικτά πρόσημα πορεύεται το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς οι επενδυτές επέλεξαν τις ήπιες ρευστοποιήσεις, στη σκιά των νέων στοιχείων για την αγορά εργασίας αλλά και των «φρέσκων» εταιρικών αποτελεσμάτων του δ’ τριμήνου.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 καταγράφει πτώση στο –0,14% και τις 4.174 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq περιορίζεται στο -0,16% και τις 12.181 μονάδες. Ο βιομηχανικός Dow Jones, από την πλευρά του, κατάφερε να γυρίσει σε θετικό έδαφος και αυτήν την ώρα ενισχύεται κατά περίπου 100 μονάδες ή 0,3% και καθορίζεται στις 34.150 μονάδες.

Οι σημερινές διακυμάνσεις επέρχονται στον απόηχο των νέων στοιχείων για την αγορά εργασίας, τα οποία προλειαίνουν το έδαφος για νέες αυξήσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, δεδομένης της διατήρησης των «σφιχτών» συνθηκών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ανεργία υποχώρησε τον Ιανουάριο στο 3,4%, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από τον 1969. Την ίδια ώρα, οι νέες θέσεις εργασίας εκτοξεύθηκαν στις 517.000 έναντι των προβλέψεων περί μόλις 187.000.

Τα άκρως θετικά στοιχεία της αγοράς εργασίας, ωστόσο, αποτελούν κακό οιωνό για τις αγορές, οι οποίες θεωρούν ότι διευκολύνουν τη Federal Reserve να προβεί σε νέες επιτοκιακές παρεμβάσεις, με στόχο την ταχύτερη αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Την Τετάρτη, η ομοσπονδιακή τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης (στο 4,5% – 4,75%), ενώ προανήγγειλε και νέες παρεμβάσεις, προτού ολοκληρώσει τον τρέχοντα κύκλο σύσφιγξης. Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτές οι νέες παρεμβάσεις θα αφορούν τουλάχιστον δύο αυξήσεις των 25 μ.β.

Πέραν της νομισματικής πολιτικής, στο επίκεντρο της προσοχής τίθενται και τα εταιρικά αποτελέσματα των τεχνολογικών εταιρειών. Apple και Alphabet «έχασαν» τις εκτιμήσεις των αναλυτών και απογοήτευσαν τους επενδυτές. Έτσι, μοιραία, σήμερα οι μετοχές τους υποχωρούν κατά 3% και 1% αντίστοιχα. Πτώση κατά 4,5% σημειώνει και η Amazon.

Εξίσου αρνητικά ήταν τα μεγέθη των Ford – Starbucks, τα οποία κινήθηκαν κάτω του εκτιμώμενου, με αποτέλεσμα οι δύο μετοχές να παρουσιάζουν κάμψη κατά 5,5% και κατά 2,6%.

Ανεξαρτήτως αυτών, πάντως, οι αμερικανικοί δείκτες οδεύουν προς μία θετική εβδομάδα, με τον Nasdaq να μετράει κέρδη 5% και να συμπληρώνει το 5ο διαδοχικό πενθήμερο. Ο S&P 500, από την πλευρά του, ετοιμάζεται να κλείσει στο +2,7%, ενώ ο Dow Jones βρίσκεται μόλις στο +0,2%.

Αν σου άρεσε κάνε