Στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μεικτά πρόσημα στην Ασία

Στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μεικτά πρόσημα στην Ασία

ΑΓΟΡΕΣ UPD 11:51 Δημιουργία 03/02/23, 11:39
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε αρνητικό πρόσημο κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να αξιολογούν τις κρίσιμες αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών για τα επιτόκια, καθώς επίσης και τα οικονομικά στοιχεία και εταιρικά αποτελέσματα.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 0,55% στις 456,68 μονάδες. Οι μετοχές του κλάδου αυτοκινήτου χάνουν 1,1%, ενώ όλοι οι κλαδικοί δείκτες είναι στο κόκκινο.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης των blue chips σημείωσε ισχυρές επιδόσεις κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, μετά τις συνεδριάσεις κεντρικών τραπεζών που ανακοίνωσαν αποφάσεις που αναμένονταν από την αγορά.

Ο βρετανικός FTSE 100 με οριακή άνοδο 0,01%, ο γερμανικός DAX με απώλειες 0,89%, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί 0,67%, ο ιταλικός FTSE MIB με πτώση 0,60%, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 με οριακή πτώση 0,05%.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης και έδωσε το σήμα για νέα ανάλογη αύξηση εντός του Μαρτίου, δεσμευόμενη να συνεχίσει την ίδια πορεία ώστε να καμφθεί ο πληθωρισμός.

Στο μεταξύ, η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε κατά 50 μονάδες βάσης τα επιτόκια, όπως αναμενόταν, η διαφορά όμως είναι ότι άφησε να εννοηθεί ότι το τέλος της σύσφιξης είναι κοντά.

Την Τετάρτη τέλος η αμερικανική Fed αύξησε κατά 0,25% τα επιτόκια, χωρίς ωστόσο να δώσει κάποια ένδειξη ότι θα σταματήσει άμεσα τη νομισματική σύσφιξη.

Οι επενδυτές, στο μεταξύ, περιμένουν σειρά εταιρικών αποτελεσμάτων σήμερα, καθώς και τον τελικό PMI Ιανουαρίου και τα τις τιμές παραγωγού Δεκεμβρίου στην ευρωζώνη.

Οι ασιατικές αγορές

Σε μεικτό έδαφος κινήθηκαν οι ασιατικές αγορές, ενώ η μετοχή της Adani Enterprises έκανε νέα βουτιά κατά 15% συνεχίζοντας το sell-οff που ξεκίνησε από τη στιγμή που η εταιρεία short seller Hindenburg έκανε γνωστό ότι σορτάρει εταιρείες του Ομίλου Adani.

Σε έκθεση της 24ης Ιανουαρίου κατηγόρησε τις εταιρείες του Ομίλου Adani για «θρασεία χειραγώγηση μετοχών και λογιστική απάτη».

Στην Ινδία ο Nifty 50 σημείωσε άνοδο 0,5% παρά το γεγονός ότι οι μετοχές εταιρειών της Adani συνέχισαν να υποχωρούν βίαια, ενώ ο S&P Sensex σημείωσε άνοδο 0,65%.

Ο ιδρυτής και πρόεδρος του ομίλου Adani Γκαουτάμ Αντάνι, είδε την καθαρή του περιουσία να μειώνεται και τώρα είναι στην 21η θέση του δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg. Όπως μεταδίδει το CNBC, έχει χάσει συνολικά σχεδόν 60 δισ. δολάρια.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχώρησε κατά 1,2%. Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite έχασε 0,66% και ο Shenzhen Component με απώλειες 0,63%, καθώς ο PMI της εταιρείας Caixin έδειξε ότι η δραστηριότητα υπηρεσιών σημείωσε άνοδο στον Ιανουάριο.

Ο ιαπωνικός Nikkei σημείωσε άνοδο 0,39% και ο ευρύτερος Topix σημείωσε άνοδο 0,26%, με τον PMI υπηρεσιών να καταγράφει περαιτέρω άνοδο για τον Ιανουάριο.

Στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi σημείωσε άνοδο 0,47% κλείνοντας στις 2.480,4 μονάδες και ο τεχνολογικός Kosdaq κέρδισε 0,28%.

Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 ενισχύθηκε κατά 0,62% στις 7.558, μονάδες.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι δείκτες στην Wall Street κατέγραψαν ράλι με αιχμή τις μετοχές τεχνολογίας. Η Meta σημείωσε ισχυρή άνοδο 23%, καταγράφοντας την καλύτερη μέρα από το 2013 μετά τα καλύτερα του αναμενόμενου κέρδη.

Αν σου άρεσε κάνε