Μια καλή μέρα στη... δουλειά για τη Wall Street

Μια καλή μέρα στη... δουλειά για τη Wall Street

ΑΓΟΡΕΣ UPD 23:24 Δημιουργία 26/01/23, 23:14
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ο συνδυασμός των εταιρικών αποτελεσμάτων, με τα στοιχεία της αμερικανικής οικονομίας, λειτούργησε ως καύσιμο για τους δείκτες της Wall Street, οι οποίοι άφησαν πίσω τους το αρνητικό πρόσημο και έκλεισαν με σημαντικά κέρδη.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε 205 μονάδες ή 0,61% και καθορίζεται στις 33.949 μονάδες. Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500, από την πλευρά του, κατέγραψε άνοδο 1,1% στις 4.060 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε κέρδη 1,76% στις 11.512 μονάδες.

Οι σημερινές διακυμάνσεις επέρχονται στον απόηχο των στοιχείων του ΑΕΠ για το δ’ τρίμηνο, με την αμερικανική οικονομία να αναπτύσσεται κατά 2,9% σε ετήσιο επίπεδο και να υπερβαίνει τις εκτιμήσεις των αναλυτών (2,8%). Για το σύνολο του 2022, δε, η μεταβολή ανήλθε στο +2,1%.

Η θετική έκβαση του προηγούμενου έτους, οπωσδήποτε, συμβάλλει στην εν μέρει αποκλιμάκωση των ανησυχιών για τον κίνδυνο επερχόμενης ύφεσης, ενισχύοντας το σενάριο περί «ομαλής προσγείωσης».

Την ίδια στιγμή, η προσοχή στράφηκε και στα εταιρικά αποτελέσματα, με την Tesla να πετυχαίνει άκρως ικανοποιητικά μεγέθη, με αύξηση των εσόδων και των κερδών. Αποτέλεσμα είναι η μετοχή της εταιρείας του Έλον Μασκ να ενισχύεται κατά 10,97%.

Στο επίκεντρο, παράλληλα, τίθεται και η ομοσπονδιακή τράπεζα, η οποία την 1η Φεβρουαρίου σκοπεύει να επιβραδύνει τον ρυθμό σύσφιγξης και να αυξήσει τα επιτόκια κατά μόλις 25 μονάδες βάσης, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να εμφανίζει σημάδια αποκλιμάκωσης (6,5% τον Δεκέμβριο).

Όλα αυτά, εφόσον επιβεβαιωθούν και στην πράξη, είναι πιθανό να οδηγήσουν σε ταχύτερη ολοκλήρωση του τρέχοντος κύκλου αυξήσεων (+425 μονάδες βάσης από τον Μάρτιο έως τον Δεκέμβριο του 2022), με τη Fed να σταματάει τις παρεμβάσεις στα επιτόκια κατά τη διάρκεια της προσεχούς άνοιξης.

Αν σου άρεσε κάνε