Στρατηγικός αναλυτής της JP Morgan διαβλέπει «ανώμαλη προσγείωση» για τις αγορές

Στρατηγικός αναλυτής της JP Morgan διαβλέπει «ανώμαλη προσγείωση» για τις αγορές

ΑΓΟΡΕΣ UPD 18:47 Δημιουργία 25/01/23, 18:43
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ο Μάρκο Κολάνοβιτς, κορυφαίος στρατηγικός αναλυτής του Ιnstitutional Investor της JPMorgan έχει πολλές φορές εκδηλώσει απερίφραστα την αποστροφή του για τις μετοχές.

Αυτή τη φορά ο Μάρκο Κολάνοβιτς αναφέρει ότι δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει ράλι στις αγορές, στις αρχές του 2023. Αντ’ αυτού θεωρεί σίγουρη μια διόρθωση της τάξης του 10% ή και παραπάνω εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι είναι «εντελώς αρνητικός» για την αγορά.

«Τα θεμελιώδη μεγέθη επιδεινώνονται. Και η αγορά έχει κινηθεί ανοδικά. Άρα σε κάποιο σημείο θα υπάρξει σύγκρουση αυτών των δύο», ανέφερε o επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής των παγκόσμιων αγορών της JP Morgan, μιλώντας στο CNBC.

Ο κ. Κολάνοβιτς μείωσε την έκθεση της εταιρείας του στις μετοχές την προηγούμενη εβδομάδα σε underweight. Σε πρόσφατο σημείωμά του, προειδοποίησε ότι η αγορά προς το παρόν δεν τιμολογεί μια ύφεση και το βασικό του σενάριο είναι ένα «hard landing».

«Τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια κινήθηκαν πολύ τους τελευταίους έξι μήνες και πιθανότατα θα εξακολουθήσουν να είναι λίγο υψηλότερα και να παραμείνουν εκεί», είπε. «Ο καταναλωτής ανέλαβε πολλά χρέη. Τα επιτόκια ανέβηκαν. Ο καταναλωτής ήταν ανθεκτικός, και εκεί στηρίχθηκε η περσινή μας θέση… Αλλά όσο περνά ο καιρός, γίνονται όλο και λιγότερο ανθεκτικοί».

O κ. Κολάνοβιτς που φιγουράρει ως ο Νο1 στρατηγικός αναλυτής μετοχών στο Institutional Investor για δωδέκατη φορά, αναφέρει κάποιες αρνητικές τάσεις στα πρόσφατα βασικά οικονομικά δεδομένα — συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών ISM, των λιανικών πωλήσεων και της έρευνας της Fed της Φιλαδέλφεια ως λόγους για να είμαστε έτοιμη για πτώση της αγοράς.

Όπως λέει, όταν τα πράγματα πηγαίνουν προς τα κάτω, η συνέχεια είναι χειρότερη.

Πάντως, ο τεχνολογικός Nasdaq μέχρι στιγμής από τις αρχές του 2023 έχει άνοδο πάνω από 8% και ο S&P 500 περίπου 5%. Χθες Τρίτη έκλεισε στις 4.016,95 μονάδες.

Παραθέτει και θετικές εξελίξεις που συνέτειναν στον ενθουσιασμό της αγοράς, όπως το άνοιγμα της Κίνας από τα λόκνταουν λόγω Covid και το υποτιμημένο δολάριο. Ο Κολάνοβιτς πιστεύει ότι όλα αυτά βοήθησαν να δημιουργηθεί το αφήγημα ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας και ότι η ύφεση «κατά κάποιον μαγικό τρόπο» συνέβη πέρυσι.

«Απλά δεν νομίζω ότι με επιτόκια στο 5% ποσοστά μπορεί να λειτουργήσει η οικονομία», ανέφερε, προσθέτοντας ότι τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και οι καπιταλιστές επιχειρηματίες δεν μπορούν να υπάρξουν σε το περιβάλλον. Κάτι πρέπει να κάνει η Fed, σύμφωνα με τον ίδιο, και αυτό μπορεί να είναι μια μείωση στα επιτόκια φέτος.

«Το μεγάλο ερώτημα είναι σε ποιο σημείο θα σταματήσει η Fed. Οταν ο S&P θα είναι στις 3.600, στις 3.400, στις 3.200 μονάδες; Δεν το γνωρίζουμε», σημείωσε.

«Συνήθως υπάρχει κάποια μετάδοση ή κάτι που συμβαίνει απροσδόκητα», ανέφερε ο Κολάνοβιτς, σημειώνοντας ότι ασφαλές... κρησφύγετο για την ώρα για τους επενδυτές θεωρεί τα αμερικανικά ομόλογα και τα μετρητά.

Αν σου άρεσε κάνε