Διορθωτικές απώλειες 0,2% για το ευρώ στην αγορά συναλλάγματος

Διορθωτικές απώλειες 0,2% για το ευρώ στην αγορά συναλλάγματος

ΑΓΟΡΕΣ UPD 15:16 Δημιουργία 25/01/23, 15:10
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Μικρές απώλειες παρατηρούνται σήμερα στην αγορά συναλλάγματος για το ευρώ, το οποίο παρ’ όλα αυτά παραμένει κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα μηνών, εν όψει των κρίσιμων αποφάσεων για τα επιτόκια σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, το κοινό νόμισμα της Ευρωζώνης υποχωρεί κατά 0,20% και η ισοτιμία του με το δολάριο διαμορφώνεται στη σχέση 1:1,0862, διορθώνοντας από τα πρόσφατα υψηλά του 1,09 ευρώ.

Οι παραπάνω διακυμάνσεις συνδέονται άρρηκτα με την εκτίμηση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα διατηρήσει τον υψηλό ρυθμό νομισματικής σύσφιγξης, προχωρώντας σε νέα αύξηση των επιτοκίων στην επικείμενη συνεδρίαση της 2ης Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η παρέμβαση της Φρανκφούρτης θα καθοριστεί σε 50 μονάδες βάσης, κάτι το οποίο σημαίνει ότι το βασικό επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο 3% και το επιτόκιο καταθέσεων στο 2,5% (σήμερα βρίσκονται σε 2,5% και 2% αντίστοιχα).

Την ίδια στιγμή, η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, δηλαδή η Federal Reserve, φαίνεται ότι θα κινηθεί αντίρροπα και θα τραβήξει περαιτέρω «φρένο» στις επιτοκιακές αλλαγές, με τους ειδικούς να περιμένουν επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης και ταχύτερη ολοκλήρωση του κύκλου σύσφιγξης.

Κι αυτό, εύλογα, προκαλεί αναταράξεις στο δολάριο, το οποίο βλέπει τη δυναμική του να εξασθενεί, οπισθοχωρώντας σταθερά από το πρόσφατο υψηλό των τελευταίων 20 ετών (0,95 δολάριο/ευρώ).

Στο μεταξύ, τα μακροοικονομικά μεγέθη της Ευρωζώνης δείχνουν ότι η Γηραιά Ήπειρος είναι πολύ πιθανό να αποφύγει την ύφεση το 2023 και να καταγράψει οριακά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Είναι ενδεικτικό ότι πλέον η Γερμανία περιμένει αύξηση 0,2% αντί μείωση 0,4% προηγουμένως.

Αν σου άρεσε κάνε