Κατήφορος για την τιμή του φυσικού αερίου

Κατήφορος για την τιμή του φυσικού αερίου

ΑΓΟΡΕΣ UPD 20:49 Δημιουργία 25/01/23, 13:41
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Νέα πτώση σημειώνει η χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη από χθες μέχρι και σήμερα, έπειτα από μια σημαντική περίοδο σταθεροποίησης.

Η τιμή για τα συμβόλαια παράδοσης τον Φεβρουάριο (TTF) μειώθηκe σήμερα 3% στα 56,5 ευρώ, κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2021, έχοντας κατρακυλήσει χθες 10%, καθώς, σύμφωνα με την Quantum Commodity Intelligence, οι θερμοκρασίες αναμένεται να αυξηθούν στα τέλη της εβδομάδας μετά από το ψυχρό κύμα των τελευταίων ημερών και οι αμερικανικές εξαγωγές LNG να αυξηθούν με την επαναλειτουργία του μεγάλου κόμβου Freeport.

Ο καιρός

«Το τρέχον ψυχρό κύμα αναμένεται να σταματήσει και ο καιρός να γίνει πιο ζεστός σε όλη την Ευρώπη την επόμενη εβδομάδα, εν μέσω υψηλών επιπέδων αποθήκευσης και εισαγωγών LNG», δήλωσε αναλυτής της ΑΝΖ.

Οι τιμές αυξήθηκαν πρόσκαιρα πάνω από τα 150 ευρώ στο πρώτο 15ήμερο του Δεκεμβρίου, αλλά στη συνέχεια κατέρρευσαν, με την Ευρώπη να αντιπαρέρχεται άνετα στο πρώτο φετινό ψυχρό κύμα.

Προς επαναλειτουργία της Freeport

Η Freeport ζήτησε έγκριση της εποπτικής Αρχής για την επανεκκίνηση των εξαγωγών LNG, επτά μήνες μετά τη διακοπή της δραστηριότητάς της λόγω έκρηξης.

Στο αίτημά της προς τη Federal Energy Regulatory Commission (FERC), η εταιρεία με έδρα το Χιούστον ανέφερε ότι έχει ολοκληρώσει τις επισκευές και τις αναβαθμίσεις στη μονάδα της.

Μετά τη βλάβη στην μονάδα τον Ιούνιο, η εταιρεία σχεδίαζε αρχικά την επανεκκίνησή της τον Οκτώβριο, αλλά υπήρξαν πολλές καθυστερήσεις.

Οι εξαγωγές από τη Νορβηγία

Η αγορά αγνόησε, εξ άλλου, τη μείωση των εξαγωγών από τη Νορβηγία αυτή την εβδομάδα μετά από εργασίες συντήρησης.

Οι εξαγωγές της μειώθηκαν από 337 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα σε 303 εκατ. κυβικά την τρέχουσα εβδομάδα.

Αν σου άρεσε κάνε