Σε θετικό έδαφος κινείται η Wall Street

Σε θετικό έδαφος κινείται η Wall Street

ΑΓΟΡΕΣ UPD 22:42 Δημιουργία 23/01/23, 22:35
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Θετικές τάσεις επικρατούν στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τους επενδυτές να επιδίδονται σε ήπιου εύρους αγοραστικές κινήσεις, στρέφοντας το βλέμμα τόσο στην πορεία των επιτοκίων, όσο και στη ροή δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων του δ’ τριμήνου.

Πιο συγκεκριμένα, παρά την αρχική μεταβλητότητα, αυτήν τη στιγμή ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται κατά 154 μονάδες ή 0,46% και καθορίζεται στις 33.529 μονάδες. Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500, ταυτόχρονα, καταγράφει άνοδο 0,89% και τις 4.008 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq αυξάνεται 1,57% και τις 11.314 μονάδες.

Οι σημερινές διακυμάνσεις λαμβάνουν χώρα εν μέσω των σεναρίων για τις επόμενες κινήσεις της Federal Reserve, η οποία την 1η Φεβρουαρίου θα ανακοινώσει το νέο ύψος των επιτοκίων.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η Fed σκοπεύει να επιβραδύνει τον ρυθμό σύσφιγξης και να αυξήσει τα επιτόκια κατά μόλις 25 μονάδες βάσης, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να εμφανίζει σημάδια αποκλιμάκωσης (6,5% τον Δεκέμβριο).

Την εκτίμηση των ειδικών σπεύδει εν μέρει να επιβεβαιώσει και ο Κρίστοφερλ Γόλερ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ομοσπονδιακής τράπεζας, ο οποίος τάσσεται υπέρ μιας παρέμβασης των 25 μονάδων βάσης (σήμερα τα επιτόκια βρίσκονται στο 4,25% – 4,50%).

Όλα αυτά, εφόσον επιβεβαιωθούν και στην πράξη, είναι πιθανό να οδηγήσουν σε ταχύτερη ολοκλήρωση του τρέχοντος κύκλου αυξήσεων, με τη Fed να σταματάει τις παρεμβάσεις στα επιτόκια κατά τη διάρκεια της προσεχούς άνοιξης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ανεβασμένα επιτόκια, παρότι πράγματι συνδράμουν στην αναχαίτιση του πληθωρισμού, εντούτοις υπονομεύουν τις προοπτικές της οικονομίας και «φουσκώνουν» το κόστος δανεισμού. Εξ ου και η «απέχθεια» που τρέφουν οι μετοχές για τις επιτοκιακές αυξήσεις.

«Με τους επενδυτές να προεξοφλούν τις καλές ειδήσεις (υποχώρηση του πληθωρισμού, μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων), ανακύπτει ο κίνδυνος να βιώσουμε ακόμη μία μεγάλη πτώση, σε περίπτωση που ο πληθωρισμός τελικά αποδειχθεί πιο ανθεκτικός» προειδοποιεί, από την άλλη πλευρά, η γερμανική Deutsche Bank, σε πρόσφατο σημείωμά της.

Την ίδια στιγμή, η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη και στα εταιρικά αποτελέσματα του δ’ τριμήνου, με το 40% των εισηγμένων του Dow Jones να ανακοινώνει εντός εβδομάδας τα μεγέθη του. Ανάμεσα σ’ αυτές συγκαταλέγονται και οι Microsoft, IBM, Tesla, Visa και Mastercard.

Αν σου άρεσε κάνε