Συνάλλαγμα: Πλησιάζει το 1,10 δολάρια η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου

Συνάλλαγμα: Πλησιάζει το 1,10 δολάρια η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου

ΑΓΟΡΕΣ UPD 21:54 Δημιουργία 23/01/23, 13:32
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε νέο χαμηλό επίπεδο έτους υποχώρησε η ισοτιμία του αμερικανικού δολαρίου έναντι του ευρώ, καθώς τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία και τα σχόλια αξιωματούχων της Fed δείχνουν ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να μειώσει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της.

Ο δείκτης ισοτιμίας του δολαρίου που καταρτίζει το Bloomberg μειώθηκε 0,3% σήμερα, πλησιάζοντας τα επίπεδα του περασμένου Απριλίου, με το ευρώ να είναι μεταξύ των νομισμάτων που ενισχύθηκαν περισσότερο.

Το ευρώ σκαρφάλωσε 0,7% στα 1,0927 δολάρια εν όψει των ομιλιών που θα κάνουν σήμερα μία σειρά αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, περιλαμβανομένης της προέδρου της, Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ πριν λίγο η ισοτιμία του διαμορφωνόταν οριακά πάνω από τα 1,09 δολάρια.

Νέα αύξηση επιτοκίων από τη Fed

Στελέχη της Fed προανήγγειλαν την περασμένη εβδομάδα μία αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης (ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας) την 1η Φεβρουαρίου, μετά τα στοιχεία που έδειξαν πτώση των λιανικών πωλήσεων και της βιομηχανικής παραγωγής.

Ο διοικητής Κρίστοφερ Γουόλερ, από τα «γεράκια» της Fed, τάχθηκε υπέρ της αύξησης κατά 25 μ.β. Η Fed είχε αυξήσει κατά 50 μ.β. τα επιτόκια τον Δεκέμβριο μετά από τέσσερις συνεχόμενες αυξήσεις κατά 75 μ.β. Συνολικά, από τον περασμένο Μάρτιο έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες.

Στοιχήματα κατά του δολαρίου

Θεσμικοί επενδυτές, περιλαμβανομένων των συνταξιοδοτικών ταμείων, ασφαλιστικών εταιρειών και αμοιβαίων κεφαλαίων έχουν αυξήσει τις καθαρές θέσεις τους κατά του δολαρίου στο μεγαλύτερο βαθμό από τον Ιούνιο του 2021, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Commodity Futures Trading Commission.

«Τα ασθενέστερα στοιχεία της αμερικανικής οικονομίας επηρεάζουν πτωτικά το δολάριο καθώς οι ΗΠΑ χάνουν το πλεονέκτημα στην ανάπτυξη», ανέφερε σε σημείωμά του ο επικεφαλής ανάλυσης νομισμάτων στη National Australia Bank.

Η κυρία Λαγκάρντ δήλωσε την Παρασκευή ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ δεν πρέπει να παρεκκλίνουν από τη μάχη τους κατά του πληθωρισμού, ακόμη και αν οι αυξήσεις τιμών φαίνεται να έχουν κορυφωθεί καθώς ο πυρήνας του πληθωρισμού έφθασε σε νέο επίπεδο – ρεκόρ τον Δεκέμβριο.

Το ευρώ μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω αυτή την εβδομάδα, εφόσον τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον δείκτη υπεύθυνων προμηθειών (PMI), τα οποία θα ανακοινωθούν αύριο, δείξουν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύσσεται, ανέφεραν οικονομολόγοι της Commonwealth Bank of Australia.

Αν σου άρεσε κάνε