Ηπια άνοδος στις ευρωαγορές με το βλέμμα στραμμένο στη Fed

Ηπια άνοδος στις ευρωαγορές με το βλέμμα στραμμένο στη Fed

ΑΓΟΡΕΣ UPD 13:42 Δημιουργία 13/01/23, 13:32
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Θετικές επιδόσεις καταγράφουν οι δείκτες στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Ευρώπης κατά την τελευταία ημέρα συναλλαγών της εβδομάδας που τελειώνει.

Να σημειωθεί ότι στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022 έκλεισαν την Πέμπτη (12/1) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λαμβάνοντας ώθηση από τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν στις ΗΠΑ και δείχνουν αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων, με τους επενδυτές να περιμένουν πλέον τις επόμενες κινήσεις της Fed στο πεδίο των επιτοκίων.

Σε αυτό το κλίμα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κέρδιζε 0,4% κατά την έναρξη των συναλλαγών, με τις μετοχές του κλάδου υγειονομικής περίθαλψης να προσθέτουν 1,1%, ενώ ο κλάδος αυτοκινήτου υποχωρούσε 1,5%.

Στο υπόλοιπο ταμπλό τώρα, o γερμανικός δείκτης DAX κερδίζει 0,04% στις 15.063 μονάδες. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κερδίζει 0,59% στις 7.839 μονάδες. Ο γαλλικός δείκτης CAC 40 προσθέτει 0,43% στις 7.005 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο σημειώνει κέρδη της τάξης του 0,24% στις 25.794 μονάδες.

Στα οικονομικά νέα, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Βρετανίας αυξήθηκε απροσδόκητα κατά 0,1% τον Νοέμβριο, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μια μικρή μείωση μετά την ανάπτυξη τον Οκτώβριο.

Επιπλέον, σημαντική αποκλιμάκωση κάτω από το 7% σημείωσε ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Δεκέμβριο σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας, επιβεβαιώνοντας την προκαταρκτική της μέτρηση.

Όπως ανακοίνωσε η INSEE, ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο κινήθηκε με ρυθμό 6,7% υποχωρώντας από το 7,1% του Νοεμβρίου.

Τα χρηματιστήρια της Ασίας

Εν τω μεταξύ ανοδικά κινήθηκαν οι περισσότεροι ασιατικοί δείκτες στον απόηχο των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που έδειξαν επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης τον Δεκέμβριο, αυξάνοντας τις ελπίδες των επενδυτών ότι η Federal Reserve μπορεί να επιστρέψει σε μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng σημείωσε άνοδο 0,86%. Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite σημείωσε άνοδο 1,01% και ο Shenzhen Component νωρίτερα ενισχυόταν κατά 0,55%.

Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 με κέρδη 0,66%, ενώ στη Νότια Κορέα ο Kospi ενισχύθηκε κατά 0,89%.

Ο ευρύτερος MSCI για τις μετοχές Ασίας – Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας κέρδισε 0,55%.

Σε αρνητικό πρόσημο ο ιαπωνικός Nikkei με απώλειες 1,25%, ενώ ο ευρύτερος Topix μειώθηκε οριακά.

Αν σου άρεσε κάνε