Με περιορισμένα κέρδη έκλεισε η Wall Street

Με περιορισμένα κέρδη έκλεισε η Wall Street

ΑΓΟΡΕΣ UPD 23:32 Δημιουργία 12/01/23, 23:23
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Με κέρδη έκλεισαν οι συναλλαγές της Πέμπτης οι δείκτες της Wall Street, περιορίζοντας, ωστόσο, τα αρχικά τους κέρδη, με τους επενδυτές να αποτιμούν τα τελευταία στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή, περιμένοντας πλέον και τις επόμενες κινήσεις της Fed.

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε 0,64% ή 216 μονάδες στις 34.189, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,34% στις 3.983 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,64% στις 11.001 μονάδες.

Οι επενδυτές, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, έσπευσαν να αξιολογήσουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Δεκεμβρίου, ο οποίος πάτησε «φρένο» για 6ο διαδοχικό μήνα και επιβραδύνθηκε στο χαμηλότερο σημείο από τον Νοέμβριο του 2021.

Ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή, ειδικότερα, διαμορφώθηκε στο 6,5% έναντι 7,1% τον Νοέμβριο, ενώ σε μηνιαία βάση, δηλαδή σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ο πληθωρισμός υποχώρησε κατά 0,1%. Εξαιρώντας τους ευμετάβλητους κλάδους των τροφίμων και της ενέργειας, ο λεγόμενος «σκληρός» δείκτης αυξήθηκε κατά 5,7% σε ετήσιο επίπεδο και κατά 0,3% σε μηνιαίο επίπεδο (εντός των ορίων πρόβλεψης των αναλυτών).

Όλα τα παραπάνω στοιχεία, όπως είναι εύλογο, αναμένεται να επηρεάσουν άμεσα τη νομισματική πολιτική της Federal Reserve, η οποία εδώ και μήνες δίνει «μάχη» για την αναχαίτιση του πληθωρισμού (έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 41 ετών).

Βλέποντας ότι το φαινόμενο παρουσιάζει τάσεις σταθερής αποκλιμάκωσης, η κεντρική τράπεζα δεν αποκλείεται να περιορίσει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων στην προσεχή συνεδρίαση της 2ης Φεβρουαρίου.

Ας σημειωθεί ότι, αυτήν τη στιγμή, το βασικό επιτόκιο της Fed κυμαίνεται στο εύρος 4,25% – 4,5%. Οι αναλυτές πλέον, αν και περιμένουν περαιτέρω άνοδο των επιτοκίων, εκτιμούν ότι η επόμενη παρέμβαση θα είναι μεγέθους μόλις 25 μονάδων βάσης –και όχι 50 ή 75 μ.β., όπως συνέβαινε τους προηγούμενους μήνες.

Αν σου άρεσε κάνε