Υψηλό επταμήνου για το ευρώ στην αγορά συναλλάγματος

Υψηλό επταμήνου για το ευρώ στην αγορά συναλλάγματος

ΑΓΟΡΕΣ UPD 19:26 Δημιουργία 12/01/23, 19:22
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε υψηλό επταμήνου έναντι του δολαρίου ενισχύθηκε το ευρώ στην αγορά συναλλάγματος μετά τα στοιχεία που έδειξαν μείωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο.

Η ισοτιμία του ευρώ σκαρφάλωσε έως τα 1,08155 δολάρια, με αναλυτές να εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου να φθάσει στα 1,10 δολάρια.

Η μείωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ στο 6,5% από 7,1% τον Νοέμβριο ενίσχυσε τις εκτιμήσεις των επενδυτών ότι η Fed θα προχωρήσει σε μικρότερη αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίασή της που θα ολοκληρωθεί την 1η Φεβρουαρίου.

Η αγορά εκτιμά ότι η Fed θα αυξήσει το βασικό επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης (ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας) και ότι θα προχωρήσει σε μία ακόμη αύξηση τον Μάρτιο, με την οποία το επιτόκιο θα φθάσει κοντά στο 5%, όπου θα παραμείνει έως τα τέλη του έτους για να αρχίσει στη συνέχεια να μειώνεται.

Η προοπτική να σταματήσει η Fed τις αυξήσεις επιτοκίων λειτουργεί υπέρ του ευρώ καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει σε αρκετές αυξήσεις επιτοκίων το 2023, δεδομένου ότι αντιμετωπίζει και έναν υψηλότερο πληθωρισμό.

Η ισοτιμία του ευρώ είχε κατρακυλήσει στη διάρκεια του 2022 κάτω από την απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο καθώς η Fed είχε ξεκινήσει τον Μάρτιο - νωρίτερα από την ΕΚΤ – μία επιθετική πολιτική αύξησης των επιτοκίων, τα οποία αυξήθηκαν τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε εννιά μήνες.

Αν σου άρεσε κάνε