Ο Nasdaq έσωσε την παρτίδα για το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

Ο Nasdaq έσωσε την παρτίδα για το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

ΑΓΟΡΕΣ UPD 23:34 Δημιουργία 09/01/23, 23:30
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στις μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας οι οποίες δέχθηκαν και τις μεγαλύτερες πιέσεις το προηγούμενο διάστημα στράφηκαν οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Οι δείκτες της Wall Street επιχείρησαν, για το μεγαλύτερο διάστημα των συναλλαγών, να δώσουν συνέχεια στα κέρδη της Παρασκευής, όταν ο Dow Jones εκτοξεύθηκε κατά 700 μονάδες και οι Nasdaq και S&P 500 κατά τουλάχιστον 2%, χάρη στα μακροοικονομικά μεγέθη, τα οποία καταδεικνύουν ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε πορεία αποκλιμάκωσης, ωστόσο προς το τέλος της συνεδρίασης είτε διέγραψαν, είτε περιόρισαν τα κέρδη που σημείωναν ενδοσυνεδριακά.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones διέγραψε κέρδη 300 μονάδων και έκλεισε με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας 112 μονάδες ή 0,34% και διαμορφώθηκε στις 33.517 μονάδες. Τα υψηλά του κέρδη διέγραψε και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 ο οποίος έκλεισε με οριακή πτώση 0,08% και στις 3.892 μονάδες. Σε θετικό έδαφος, έχοντας, ωστόσο, περιορίσει αρκετά τα κέρδη του, έκλεισε ο Nasdaq, με άνοδο 0,63% στις 10.635 μονάδες.

Σημειώνεται ότι ένας μικρότερος πληθωρισμός θα «αναγκάσει» την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve), να επιβραδύνει τον ρυθμό σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, σταματώντας σταδιακά τις αυξήσεις επιτοκίων (σήμερα βρίσκονται στο εύρος 4,25% – 4,50%).

Το επόμενο κρίσιμο «τεστ» έρχεται την προσεχή Πέμπτη, όταν δημοσιευθούν τα επίσημα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Δεκεμβρίου. Τον προηγούμενο μήνα (Νοέμβριος 2022) ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή είχε διαμορφωθεί στο 7,1%.

Ας σημειωθεί ότι η «σφιχτή» νομισματική πολιτική επιδρά αρνητικά στην οικονομία, υπονομεύοντας τις προοπτικές ανάπτυξης και αναζωπυρώνοντας τα σενάρια περί επικείμενης ύφεσης. Επομένως, κάθε θετική εξέλιξη στον πληθωρισμό συνδράμει στην αποκλιμάκωση των ανησυχιών για την οικονομία.

Από την άλλη πλευρά, πάντως, η κεντρική τράπεζα έχει επανειλημμένως ταχθεί κατά του εφησυχασμού, ενώ έχει σπεύσει να προειδοποιήσει για τον ρυθμό αύξησης των μισθών, ο οποίος δύναται να συμβάλλει στην ανθεκτικότητα του πληθωριστικού φαινομένου.

Γι’ αυτόν τον λόγο, οι αναλυτές περιμένουν και νέες παρεμβάσεις από πλευράς Federal Reserve, εκτιμώντας ότι το τελικό ύψος των επιτοκίων θα ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο του 5%, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πολλών ετών.

Αν σου άρεσε κάνε