Wall Street: Ποσό-μαμούθ ρεκόρ ύψους 1,26 τρισ. δολαρίων για επαναγορές μετοχών το 2022

Wall Street: Ποσό-μαμούθ ρεκόρ ύψους 1,26 τρισ. δολαρίων για επαναγορές μετοχών το 2022

ΑΓΟΡΕΣ UPD 20:53 Δημιουργία 09/01/23, 20:47
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

H ολοένα και αυξανόμενη απειλή της ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας δεν φαίνεται να έχει πτοήσει τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ από τα σχέδια για μαζικές επαναγορές μετοχών, με στόχο τη στήριξή τους.

Σύμφωνα με συγκεντρωτικά στοιχεία της Birinyi Associates, που δημοσιεύει το πρακτορείο Bloomberg, οι αμερικανικές εταιρείες δρομολόγησαν προγράμματα επαναγοράς μετοχών συνολικού ύψους 1,26 τρισ. δολαρίων μέσα στο 2022. Πρόκειται για νούμερο ρεκόρ, αυξημένο κατά 3% σε σχέση με τα επίπεδα του 2021.

Συνολικά μέσα στην προηγούμενη χρονιά, εκτελέστηκε το 82% των προγραμμάτων, ήτοι δηλαδή δαπανήθηκαν 1,03 τρισ. δολάρια!

Συγκράτησαν τη Wall Street

Οι δαπάνες αυτές είναι βέβαιο πως λειτούργησαν υποστηρικτικά για τις μετοχές. Έτσι, με δεδομένο ότι η χρονιά έκλεισε με απώλειες για τους χρηματιστηριακούς δείκτες, δίχως τις δαπάνες αυτές οι απώλειες για τη Wall Street θα ήταν πολύ μεγαλύτερες.

Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι πολλές επιχειρήσεις έχουν εισέλθει σε μια τροχιά επιβράδυνσης και μείωσης των λειτουργικών τους δαπανών, με περικοπές και απολύσεις, η σταθερή ζήτηση για επαναγορές μετοχών συνεχίζει να λειτουργεί υποστηρικτικά για το αμερικανικό χρηματιστήριο και με τη νέα χρονιά.

Για την πρώτη ολοκληρωμένη χρηματιστηριακή εβδομάδα του 2023, οι επιδόσεις των μετοχών των εταιρειών με προγράμματα επαναγοράς μετοχών ξεπέρασαν την επίδοση του δείκτη S&P 500 κατά 1,9%

Τα στοιχεία αυτά, βεβαίως, δίνουν νέα πολεμοφόδια σε όσους κατηγορούν την επιχειρηματική Αμερική πως θα μπορούσε να αξιοποιήσει με καλύτερο τρόπο τη ρευστότητα της, ποντάροντας σε επενδύσεις και θέσεις εργασίας. Δικαιώνει δε, όσους στο Κογκρέσο στήριξαν την αλλαγή της φορολογικής νομοθεσίας που από φέτος θα επιβάλει ένα επιπλέον τέλος ύψους 1% στις επαναγορές μετοχών.

Σταδιακό «ξεφούσκωμα»

Πάντως, μέσα στη χρονιά οι αναλυτές εκτιμούν πως το κύμα των επαναγορών θα «ξεφουσκώσει», καθώς η οικονομία έχει εισέλθει σε υφεσιακή τροχιά και η εταιρική αγορά θα… «στριμωχτεί». Μέσα στην εβδομάδα ξεκινούν οι ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων του τετάρτου τριμήνου, που εκτιμάται πως θα κινηθούν το λιγότερο 3% χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα με έκθεση της Goldman Sachs, ο όγκος των επαναγορών μετοχών θα μειωθεί κατά 10% μέσα στο 2023, σύμφωνα με το καλύτερο σενάριο, ενώ η πτώση θα φτάσει το 40%, αν η αμερικανική οικονομία υποχωρήσει σε ύφεση.

Αν σου άρεσε κάνε