Προειδοποίηση Morgan Stanley για πτώση της Wall Street στα επίπεδα του 2008

Προειδοποίηση Morgan Stanley για πτώση της Wall Street στα επίπεδα του 2008

ΑΓΟΡΕΣ UPD 18:55 Δημιουργία 09/01/23, 18:51
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι αναλυτές της Morgan Stanley για τη Wall Street η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο πολύ μεγαλύτερης πτώσης από αυτή που αναμένουν και οι πλέον απαισιόδοξοι αναλυτές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg οι αναλυτές εκτιμούν ότι ενδεχόμενη ύφεση θα μπορούσε να φέρει μεγαλύτερη ετήσια «βουτιά» και από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008.

Κατά τον επικεφαλής αναλυτή ΗΠΑ της τράπεζας, Μάικλ Γουίλσον, ενώ οι επενδυτές είναι απαισιόδοξοι για το outlook της ανάπτυξης οι εκτιμήσεις για τα εταιρικά κέρδη εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλές και το risk premium των μετοχών βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδό του από την περίοδο πριν το 2008.

Αυτό σημαίνει, ότι ο S&P 500 θα μπορούσε να πέσει πολύ χαμηλότερα από τις 3.500 με 3.600 μονάδες που εκτιμά στην παρούσα φάση η αγορά σε περίπτωση ήπιας ύφεσης (στις 3.895 μονάδες στο τελευταίο κλείσιμο της Παρασκευής).

«Η μέση εκτίμηση μπορεί να είναι σωστή από πλευράς κατεύθυνσης, αλλά λάθος ως προς το μέγεθός της», είπε ο Γουίλσον, προειδοποιώντας ότι ο βασικός δείκτης της Wall Street θα μπορούσε να υποχωρήσει περί τις 3.000 μονάδες -σημειώνοντας πτώση δηλαδή περίπου 22% κάτω από τα τρέχοντα επίπεδα.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο αναλυτής που κατατάχθηκε στην πρώτη θέση της περσινής έρευνας του Institutional Investor – δεν είναι ο μόνος που εκτιμά ότι οι προσδοκίες για τα εταιρικά κέρδη είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες. Ομοίως οι αναλυτές στην Goldman Sachs αναμένουν ότι η πίεση στα περιθώρια κέρδους, οι αλλαγές στην εταιρική φορολόγηση των ΗΠΑ και μία ενδεχόμενη ύφεση θα επισκιάσουν τον θετικό αντίκτυπο από το άνοιγμα της οικονομίας της Κίνας.

Ένας από τους παράγοντες στους οποίους οφείλεται η απαισιόδοξη εκτίμηση του Μάικλ Γουίλσον είναι ο αντίκτυπος που θα έχει η κορύφωση του πληθωρισμού.

Σημειώνεται ότι οι μετοχές στις ΗΠΑ πραγματοποίησαν ράλι την περασμένη εβδομάδα υπό τις προσδοκίες ότι μία ήπια υποχώρηση των πιέσεων στις τιμές θα μπορούσε να αφήσει περιθώριο στη FED να επιβραδύνει τις αυξήσεις στα επιτόκια.

Ωστόσο, ο Γουίλσον προειδοποίησε ότι ενώ η κορύφωση του πληθωρισμού θα παρείχε στήριξη στις αγορές ομολόγων, «είναι παράλληλα κάτι εξαιρετικά αρνητικό για την εταιρική κερδοφορία». Σε αυτή το πλαίσιο εξακολουθεί να αναμένει ότι τα περιθώρια κέρδους θα συνεχίσουν να απογοητεύουν το 2023.

Σε παρόμοιο κλίμα και οι αναλυτές της Deutsche Bank οι οποίοι αναμένουν επίσης υποχώρηση των εταιρικών κερδών στις ΗΠΑ το 2023, αν και εκείνοι πιστεύουν ότι οι μετοχές θα μπορούσαν να κινηθούν ανοδικά κατά τη διάρκεια των εταιρικών ανακοινώσεων του τέταρτου τριμήνου, λόγω του selloff που προηγήθηκε στο τέλος του 2022 και τις χαμηλές θέσεις των επενδυτών.

Αν σου άρεσε κάνε